中國移動廣州市從化大眾卡在深圳福田實名之旅

講到唔實名就停台咁嚴重, 但廣州咭在深圳可否實名呢 ? 我今天去福田試了, 講講背景先

本身有2張從化0月租, 都由淘寶購入, 但有先後之分. 舊的無實名, 新買的已實名

今天去了福田肯德基附近那間搞, 即福民站 A 出口 (不用過馬路) 或 D 出口 (要過馬路)

詳細D講先 (睇完就知點解)
入門口有部機按飛仔, 但MON面貼住張A4紙唔被人按飛仔. 有女職員問你辦甚麼業務, 但佢好忙囉. 唔得閒理我, 咁我自己按飛仔 (得一般業務或VIP服務). 點知出完飛仔, 佢就得閒問我. 收咗我張飛仔, 我話實名. 佢回答不用按飛仔, 同佢講就得 之後佢SEND一個SMS畀個CODE我, 我覆佢之後. 佢入完電腦話唔得, 問我張咭歸屬地. 我答廣州, 佢話要埋COUNTER做, 畀番張飛仔我

所以非深圳咭記得早講了

埋到COUNTER, 話要做實名.
要大咭嗎 ? 不用
要細咭嗎 ? 不用
職員會發SMS CODE, 之後你提供回鄉咭, 再簽文件, 搞掂

老實講, 我覺得非常兒禧. 第1張無實名都算, 但第2張實名果張都就咁可以轉名. 即係你跌部手機, 隨時有人執去門市就可以轉名, 大家真係要小心D囉

再補充一點

之前有網友話可以換4G咭問題, 我又問過, 佢話跨區只可做實名, 即係你換咭要返廣州了

多謝師兄, 十分有用, 我都有張已實名 (其他人) 毛卡, 下次上去試吓先

多謝ching報料

via HKEPC Reader for Android

多謝師兄, 十分有用, 我都有張已實名 (其他人) 毛卡, 下次上去試吓先
madmacuser 發表於 2015-9-9 20:42

毛卡係聯通, 加上是公司名, 我估唔得

多謝ching報料X2
可以買張移動廣州市從化大眾卡傍身!

多謝師兄,比個叻你…

madmacuser 發表於 2015-9-9 20:42

移動同聯通實名係兩回事,又要填表又要考試,又盛。。。

實名後7天可以去营業廳綁定只限卡主辨理補卡,不過我張係深圳移動卡。

多謝ching報料X2
可以買張移動廣州市從化大眾卡傍身!
horacelaw 發表於 2015-9-9 20:51

ching借問喺邊殊買?