請教關於中國電信澳門個一卡3號,香港號碼用咩台?

佢地話可以香港號碼mnp比佢地,但客服就答唔出實際上係MNP去香港邊個台,亦答唔出起香港會用邊個網絡。成日一味答我起內地用中國CDMA 3G,起香港就用香港GSM同WCDMA,比佢激死。

有冇人知,中國電信澳門1咭3號,起香港實際上用咩台?thx

應該和記

http://www.chinatelecom.com.mo/content/showContent.jsp?showType=BUSINESS&unId=8a2f818d449ab4aa0144b0845fd30993&name=&topName=wfeE09T21rW3/oTV&names=0ru/qLbgzJajqLDEw8U/xNq12D/P47jbo6k=&menuId=1

佢地話可以香港號碼mnp比佢地,但客服就答唔出實際上係MNP去香港邊個台,亦答唔出起香港會用邊個網絡。成日一味答我起內地用中國CDMA 3G,起香港就用香港GSM同WCDMA,比佢激死。

有冇人知,中國電信澳門1咭3號,起香港實際上用咩台?thx
samuelying 發表於 2015/9/26 03:13

r320sc 發表於 2015-9-27 02:40

以上收費只適用於香港聯通或PCCW(GSM/WCDMA網絡),如使用其他網絡供應商則按個別之跨域服務收費。

3HK or PCCW...

這個一卡3號在香港是使用3 HK的WCDMA或GSM網絡

因為本人有中國電信澳門的卡(一卡兩號預付卡),在澳門及內地用CDMA網絡,香港用3HK的WCDMA,在香港不換機漫遊至CDMA網絡就打唔出打唔入。我澳門號碼63225920,大陸18163225920

另本人有中國電信中山的上台卡,在香港可以用CDMA網絡打電話上網,在天水圍天澤的老電CDMA發射站可能全日只有我在使用。

因為本人有中國電信澳門的卡(一卡兩號預付卡),在澳門及內 ...
apliucard 發表於 2015-9-27 12:46

咁cdma漫遊香港上網咪好貴?

via HKEPC Reader for Android

因為本人有中國電信澳門的卡(一卡兩號預付卡),在澳門及內 ...
apliucard 發表於 2015-9-27 12:46

唔該曬,不過你係香港搵到cdma網路?邊個台咖?

回覆 7# samuelying

pccw

http://www.pccw.com/staticfiles/ ... 13-R%20CDMA2000.pdf

咁cdma漫遊香港上網咪好貴?

via HKEPC Reader for Android
WING1888 發表於 2015-9-27 13:12

我張大陸卡在香港CDMA上網
8元1MB

現時中國電信大陸的卡在香港可以用CDMA網絡(PCCW) 或者換WCDMA機漫遊至3HK WCDMA網絡

若果用3HK WCDMA網絡上網3元1MB

唔該曬,不過你係香港搵到cdma網路?邊個台咖?
samuelying 發表於 2015-9-27 14:25

我有CDMA手機,大陸卡(中國電信)在香港可以漫遊PCCW CDMA。