泰國曼谷上網分享

剛去完曼谷番黎,又見到有舊post有人問過,就同大家分享下~
舊post:
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1

(不如板主每個地方都比一個置頂post group埋,方便大家睇~)

去泰國通常一係用true move一係用dtac,今次我選左dtac
(因為我要ensure一定要tether到wifi比女友,有人話true move會有少少鑊氣 )

而dtac有好幾種旅客SIM,通常d人都會用呢種有駕篤篤車既299baht 7日1.5GB data~
(舊版既呢隻卡同下面我買到199baht既樣係接近一樣 )

剛巧空港冇,只好買左199baht既。呢隻係頭500MB行4G,然後其他無限,行384Kb。

4G既result係咁 (用機為紅米Note2 w/ MIUI V6.7.5)
(冇記錯既應該係在Suttisan既酒店度test,由於時間關係,每次都只test左一次 )

4G係真係快同順,落到MRT差少少,但都覺得ok~

限速3G就呢個result (UL有個冇信號,因為剛好all緊屎 )

應該係用4G限速行,有時出HSDPA+但好多時都寫LTE,當然限左啦~
偶然會有一d唔去唔去既感覺,但點都快過上網痛

結論係如果你主要去eat slp recycle,又在曼谷市內,
又唔介意限速 (其實有酒店wifi就難過,而家叫你玩電話定旅行~)
其實都唔洗特登比多100baht,慳番一百蚊飲多幾杯泰式奶茶好過~

另外買卡在suvarnabhumi airport 3樓~
dtac同truemove剛好在兩邊,一左一右的,見到最多人個檔野就係電話鋪~

去到佢會幫你set埋apn,個泰國人熟手到中文機就就咁set,佢笑話部部都係咁set~

附post送多杯7仔泰式凍奶茶,咁大杯 (大杯自由jump)都係18baht,
32oz big cup自由jump (香港以前都有,後來已消失多時)都講緊28baht,慳番100baht飲多幾杯好過~
(因為太熱啦,唔不停飲野真係唔多掂 )

有個vas 係提速 100Mb / 5 baht

我去玩一个月,所以用月費计劃,一个月連税,55O銖。

你搞到我好想去泰國

去玩一個月爽啊

有個vas 係提速 100Mb / 5 baht
eddy 發表於 2015-9-29 06:59

哎呀,冇睇到tim
因為我記得有人講過話張卡開完7日data後係仲有錢,不過唔知幾多

我去玩一个月,所以用月費计劃,一个月連税,55O銖。
alex008 發表於 2015-9-29 14:23

可以上台淨一個月架?
不過師兄你去左邊度咁正

我昨日見到鴨記賣#1黃色篤篤車卡$55港紙........
不過唔知有冇伏 or 3G only,冇細心睇

不過比我都係會199bahts,$55 VS 199baht都仲有50bahts。
50bahts個邊真係飲到兩杯野,唔好睇少大拿拿10蚊港紙咁大把

哎呀,冇睇到tim
因為我記得有人講過話張卡開完7日data後係仲有錢,不過唔知幾多

可以 ...
HP9730 發表於 2015-9-30 21:53

佢系有$就每月扣月費,
無$無得扣。
你簽證都系得3O天,扣一个月已經夠用。
下次再買新卡再开户。

所有卡去TDAC店可入1O珠,7仔要最底入五十珠。

我BKK,PTY留成个月玩。

想請問一下師兄 199b 果隻頭500mb 行4g 係每日計定點 ? 謝謝

via HKEPC Reader for Android