心理陰影: hello去QE急症會否無人送end ?

事件, 以前去QE 急症室, 用聯通一卡兩號,  (用pccw 2G通話網)
我知道pxxw 講野係QE收得差, 特登拎部 大陸山 ...
brainiepc 發表於 2015-10-7 22:30

There are pay phone and land line in hospital.
In ward mobile phone is not recommended , as mobile signal may impair medical equipment.

回覆 2# aabbccdd92

同意, 準備多幾個一蚊 coins

試過係Qe病房用2G机完全無
訊號,要改用3G机就收到

如果人係 地下 D 急症, 美好診所, 萬一打唔出搵親友,真係死左搵唔到親友黎見最後一面..

就算真係有需要緊急通知家屬
要打電話都應該係由院方人員打出

呢樣野從來都唔使病人親自做喎
所以閣下大可放心!  

就算真係有需要緊急通知家屬
要打電話都應該係由院方人員打出  

呢樣野從來都唔使病人親自做喎
所以閣下大可放心!  
Anthony2005 發表於 2015-10-8 02:18

醫院只會打比尐留咗電話嘅直系親屬,冇留電話或姨媽姑姐舅父叔伯等,就要自己打電話。

脷伸:我收過呢種電話,也因此打咗比兩個姑媽。

醫院只會打比尐留咗電話嘅直系親屬,冇留電話或姨媽姑姐舅父叔伯等,就要自己打電話。

脷伸:我收過呢種 ...
Ezra 發表於 2015-10-8 09:45

唯有請在外的人再幫手打電話

無錯。因為醫院。2G頻率會干擾醫療儀器。
所以。以前年代。醫院係唔准開電話。
隨著3G 4G. 高頻已經減少了干擾。

所以2G在醫院。係更加收唔到。

隨著3G 4G. 高頻已經減少了 ...
suiyan 發表於 2015-10-8 20:37

Really ? Any more info or link?

e家係QE病房都見到d醫生同護士(包括病人),用電話&pad仔係好平常事。
試過2G(人仔卡)齋水機使用上都無問題。

ICU 唔清楚,果度有好多緊危要救命既儀器,可能會嚴限。
就算普通病房…最怕會有果d訓床阿叔(或大嬸)會水聲大到樓下都聽到,有時d護士都勸唔掂,真係乜人都有!