外遊手機關數據 仍收震撼帳單

帶台版水貨 赴美加3星期

阮小姐今年8月9日到加拿大、美國及墨西哥旅遊3個星期,其間帶同兩年前在港購入的台灣版水貨HTC Butterfly手機,外遊期間她已全程關閉手機數據服務,上網均是使用WiFi,亦沒有收到任何信息通知她已啟用漫遊服務。

豈料回港後她接獲電訊商數碼通的帳單,顯示由8月15至30日她外遊期間,手機每日數次發出2kB微量數據、合共14日,因她已申請漫遊數據日費計劃,不管每日使用多少數據,均須繳交198元日費,因此被收取漫遊費用合共2,772元。

阮即時向電訊商反映,電訊商調查後認為情況不尋常,最後同意豁免其收費。

為免同類情況再發生,她已向電訊商取消漫遊數據日費計劃,但認為問題未能解決,要求電訊商在出現相同情況時自動豁免收費,但被拒。

又玩串party....
BTW, smt claim"唔 會 意 外 用 到 數 據"
http://www.smartone.com/tc/mobil ... atapack/service.jsp

又玩串party....
BTW, smt claim"唔 會 意 外 用 到 數 據"
kelvinwong0429 發表於 2015-10-27 02:57

師兄睇漏咗「當 你 到 咗 日 費 計 劃 唔 包 括 嘅 地 方 時」,即係日費計劃「包括」嘅地方就「會」意外用到數據

上台冇漫遊
買當地卡上網,傾電話最穩陣

佢仍然放張 SMT SIM 喺機內可能係想收到或打到漫遊電話呢

佢仍然放張 SMT SIM 喺機內可能係想收到或打到漫遊電話呢
madmacuser 發表於 2015-10-27 10:30

條友係話佢全程關左數據...只開wifi...
但smt話每天都收到微量數據...
其實好肯定自己唔用數據既, 一定要換卡...

學我拎 blackberry 2G 機。
brainiepc 發表於 2015-10-27 12:16

2G 好似都上到網

如果係咁,叫數記停埋 roaming data 就一了百了 ,唔駛事後波拗數 。