中移動0月租從化大眾卡實名之旅+總結 (2015-10-31)

首先感謝 bbyubb CHing 的 中國移動廣州市從化大眾卡在深圳福田實名之旅

以下是總結各位CHing及本人的親身體驗:

所謂中國移動廣州市從化大眾卡,

本身合約大約分成兩種:
A1)真正0月租0最低消費(我沒有,有效期唔清楚)
A2)每月送15元收15元(先收,後送,送嘅有效期到2037-1-1,合約有效期都係到2037-1-1)

而買到嘅基本全部都係舊卡,所以有以下情況:
B1)實左名/未實名
B2)4G SIM/非4G SIM
B3)用過/未用過
B4)換過SIM/未換過SIM

根據以上情況,可能有以下影響:
C1)換過SIM+未用過果個新嘅Sim,就會出現 無香港漫遊 和 壞Sim 嘅假現象,主因係一般要係廣州先啟用到個新Sim。 (go to D1)
C2)非4G SIM又用過,有機會係壞Sim。  (go to D3)
C3)未實名有機會比中移動終止服務。  (go to D4)
C4)絕大部分都實左名,實左名當然冇咁好,如果卡主去中移動報失,然後你就變左盜用者。(go to D4)
C5)非4G SIM有機會真的用不了香港漫遊。

出現以上影響,有以下解決方法:
D1)啟用新Sim方法:
   先打去10086中國移動客服,
   係深圳直接打:020 10086  (020-廣州區號)
   係香港可以漫遊打:IDD 86 20 10086  (IDD-各人不同,86-中國大陸,20-廣州區號)
   直接找人工客服,說要開通*國內漫遊  (*非香港漫遊,不是開通香港漫遊。)
   去個收到大陸中國移動訊號嘅地方,選用大陸中國移動訊號。  (香港羅湖或落馬洲地鐵站)
   (注意先把該sim卡的行動數據關掉,否則)
   就可以成功啟用新Sim,
   再係香港選用 3hk, people等 電話商訊號,就可以用香港漫遊。  (有關選用訊號方法,go to D2)

D2)手機選用訊號方法各有不同,
   基本係 行動數據/行動網絡->某SIM->選取網路業者/選取營運商->自動/手動搜尋。

D3)如壞Sim,又唔係你個名,買過個新。

D4)暫時重新實名冇問題,盡快去實名。

實名必要條件:回鄉證+該號碼係深圳收到短訊
實名:請看bbyubb CHing 的 中國移動廣州市從化大眾卡在深圳福田實名之旅: http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2227240&page=1&authorid=44324

以下本人的中移動0月租卡實名之旅(2015-10-31):
->上水出入閘->落馬洲->出境->福田口岸->深圳地鐵->福民->A出口->中國移動營業廳
http://map.baidu.com/#panoid=010 ... 001311171257527385Y

保安:你想辦什麼的?
 我:實名
保安:實名要係依到掛隊做。
 我:我想去果邊做。
即刻自己按了飛,再行去一邊企。

等左好耐。
職員:想辦什麼的?
 我:...實名
職員:從屬地係邊
 我:...好似廣州
職員:號碼是什麼?
 我:...XXXXXXXXXXX
職員:請收SMS,給我證件,CODE是什麼?
 我:...XXXXXXXX
職員:等一下我去影印。
 我:...
職員:請簽名。
 我:...
職員:可以了。
 我:...謝謝,再見

——————————————————————————————————————————

以上為實名的總結。
再次感謝 bbyubb CHing 和 各位 CHing 的資訊。
以上如有錯誤,還望各位 CHing 指點,謝謝。

——————————————————————————————————————————
以下是本人的從化卡

如新買就 D3 就追殺賣家

如未換 4G 咭又不想去廣州, 看 http://www.hkepc.com/forum/redir ... 40&pid=34017391

如得閒去廣州, 看 http://www.hkepc.com/forum/redir ... 40&pid=34116455

想問一下Ching, 我的卡己實名,在国內用到(GSM,我没SDMA, TDSCDMA), 亦查过(在實名時)己開通"港澳台"漫遊。自己send KTHK 去10086。回覆说不用重覆开通。相信都开通了。但回港後就用不到任何一間電訊商的GSM或WCDMA。手動選電訊商也下不能登上,試了二部手机也是這樣。原因何在呢?

回覆 3# chanman60

從化卡出左好耐, 亦停出新卡一排時間
講唔好聽個句, 而家的從化卡 9x9 是 2 手卡 (卡內餘款不是完整的 $55)

問過客服, 2010 之前的舊 SIM 是無法漫遊的
要更換新 SIM ( e.g., 數碼o 的舊儲值 SIM (~09 年), 幫老人家換過, 係玩唔到 3/4G 數據 )

我買嗰張從化, 香港用唔到, 要換完 4G SIM 先得
如果張卡上手已換左 SIM, 你買返來咪即刻開通漫遊
否則要上廣州換卡
好消息 - 換卡不用親身去, 可以搵朋友幫手, 一定要細卡在手
記住換完即刻打個電話就乜都開通

而家中移從化比較靚 d 號碼好貴
又少選擇
重要全部用過 (剩少量錢), 玩唔到淘寶
睇左一輪放棄

如新買就 D3 就追殺賣家

如未換 4G 咭又不想去廣州, 看

如得閒去廣州, 看  ...
bbyubb 發表於 2015-10-31 23:59

CHing 你 账户余额查询 -> 赠送账户 金額是多少?
為何我的不是15元

而家中移從化比較靚 d 號碼好貴
又少選擇
重要全部用過 (剩少量錢), 玩唔到淘寶
睇左一輪放棄 ...
Botti 發表於 2015-11-1 08:46

師兄我想問下
玩淘寶點解要用到大陸電話o既?
我淘o左好多年都唔使用大陸電話.....

回覆 7# oneonewe

淘寶有 d 怪規舉

1. 淘的 "普通" 賬戶退錢俾客, 用 香港號/email 登記都得
2. 淘的 "公司" 賬戶退錢, 只能退落用中國電話號登記的客.

有次買野, 兩間 "讚好" 現金返現無問題, 另一間退貨回水, seller 攪左N 次都打唔到錢落我戶口, 查左好耐先知有咁規舉

回覆  oneonewe

淘寶有 d 怪規舉

1. 淘的 "普通" 賬戶退錢俾客, 用 香港號/email 登記都得
2. 淘的 "公 ...
Botti 發表於 2015-11-1 10:58

我未試過喎
可能我戶口已經搞o左實名認証同埋綁o左銀行卡
o岩o岩先有間o係天貓的公司退錢俾我.....

回覆 9# oneonewe

天貓客戶 =/= 公司賬戶
我都有實名 + 埋綁o左銀行卡
呢 d  10 年未必遇上一次的 case
令我大開眼界