中移香港出o既中國4G data SIM應該又係用唔足中國4G band

o係四川玩左十幾日,用中移香港出中移香港出o既中國4G data SIM,夾CM512做wifi蛋,除左成都,川主寺,九寨溝部份,海螺溝部份外,基本上都收唔到4G。

部份縣城打晒中移4G廣告(e.g.色達同丹巴),一樣收唔到。

而o係阿壩縣,成個縣被中國政府block晒所有fixed + mobile data services,連roaming都block,只剩voice services

我估中移香港卡 同 中移中國卡 分開兩個 server (因為 CMHK 響上便睇到 FB/生果, etc)
去到非一線城市過唔到唔出奇
俾多個例子, 高鐵上, CMCC 同 CMHK 4G 都唔同

我估中移香港卡 同 中移中國卡 分開兩個 server (因為 CMHK 響上便睇到 FB/生果, etc)
去到非一線城市過唔 ...
Botti 發表於 2015-11-9 09:17

應該同3G一樣,用唔足中移自己所有band...

我覺得有吾可以咁武斷話內地中移動比吾足香港申請嘅移動account
內地移動又太多LTE 頻,B38,B39,B40,B41....(其他FDD吾知有無)
你又吾知你個city 主力用緊B幾 LTE,你部機又吾知support 吾support 佢嗰個city 嘅主力LTE...又或者LTE 收得一格太弱跌左落3G ,2G lei...
如果真係要試要鎖死LTE 每條頻試會準確好多

我覺得有吾可以咁武斷話內地中移動比吾足香港申請嘅移動account
內地移動又太多LTE 頻,B38,B39,B40,B41... ...
no_on888 發表於 2015-11-9 10:10

http://www.cmdc.cc/zd/terminal/detail.html?id=114

我用呢隻野,蛋spec就食足晒中移所有4G band,但佢收唔到好明顯係中移放唔足所有band俾中移香港SIM

我用呢隻野,蛋spec就食足晒中移所有4G band,但佢收唔到好明顯係中移放唔足所有band俾中移香港SIM ...
rickywk 發表於 2015-11-9 10:56

咁係好d,但有得鎖死某一條頻會再凖d,師兄呢隻蛋吾知有無
或上網check 點入engineer mode 睇下有無得lock LTE Band

好似我搭地鐵部手機成日跌去3G...有時好耐到上吾返4G...
但試過lock 死 4G...先發覺地鐵差不多全缐都有4G..
係4G signal 弱先跌去3G
但4G 有時得半格都有5-6Mb/s...但收爆嘅3G 可能連1Mb 都無(我指同一地方試)有時又相反3G 快過4G(不過好少)

同埋我有張阿里通訊o既中電信CDMA 3G SIM,信號同速度都有驚喜

咁係好d,但有得鎖死某一條頻會再凖d,師兄呢隻蛋吾知有無
或上網check 點入engineer mode 睇下有無得loc ...
no_on888 發表於 2015-11-9 11:02

無得lock band

我上次在廣州, CMHK 上 EPC 超快, CMCC 唔郁

我上次在廣州, CMHK 上 EPC 超快, CMCC 唔郁
bbyubb 發表於 2015-11-9 11:41

有機會CMCC封了EPC