請教續約問題

事緣, 因約約滿, 早排行緊街, 比sales 講續約(同台)有優惠
他介紹了一個買新機(要開新number)比我, 部機他會幫我處理, 不用預繳
之後他講會將舊number 飛另外一個台到, 3 個月後會幫我cover 番落個舊電話到,到宜家他都未有咩消息或飛綫, 打親比他又話無問題

上台話舊約12 月頭完, 打親上hotline就叫我找番sales 問, 驚發生以下情況,

i) 驚舊電話number 會無左
ii) 又驚舊約個張卡繼續用會charge 錢

請教師兄有無試過類似情況, 哩個moment 我有無咩可以做到

thx

個sales咁同你玩劏機,邊忽似續約,而且你舊number好易會冇咗,新number打比人就顯示新number, 唔好制呀。

via HKEPC Reader for Android

賊船

個sales咁同你玩劏機,邊忽似續約,而且你舊number好易會冇咗,新number打比人就顯示新number, 唔好制呀。
...
hardness 發表於 2015-11-22 16:57

就係上了當先知道問題
請問有無什麼解決方法,打上台問又話唔可以同台轉number

就係上了當先知道問題
請問有無什麼解決方法,打上台問又話唔可以同台轉number

via HKEPC Reader for An ...
myiphone 發表於 2015-11-22 05:20 PM

你唔係未簽新number咩?

你唔係未簽新number咩?

hardness 發表於 2015-11-22 17:44

就係簽咗先知出問題

回覆 4# myiphone

想問下, 你簽咗乜文件先?

就係簽咗先知出問題

myiphone 發表於 2015-11-22 05:55 PM

你舊number有冇比張新sim card你?

好明顯, 果位sales 唔係幫你續約, 而係開新單

sales 做法
1. 首先, 將你原本個號碼MNP去另一個台儲值卡 ( 我估係 數碼X, 因為$48成本最低 )
2. 申請 $15飛線去你新開的號碼
3. 90日(左右, 可能短D )後辦MNP, 轉號碼用回你原本號碼

保障你自己, 唯有拿回張儲值卡, 因為個號碼跟儲值卡, 如果卡唔在手, sales 又失踪, 就 total lost