香港巴士交通WIFI太差

香港搭巴士九巴290 290A少部分車有,城巴唔係部部有,有的話都上唔到網,即使比40元搭A車都未必上到網。

反而深圳公交的WIFI就正,一上車即時連接,全程好順暢,B737深圳灣至蛇口,收1元,打深圳通0.8元都已經有好好用的WIFI,反而香港比左40元搭A車都不能上網

從來冇人講部部A線d車都有wifi,有wifi用是額外服務,唔一定要提供,呢道係香港,你可回深圳坐公交用wifi。

其實九巴都無話有wifi服務﹐只係有人無意中發現﹐相信係setup緊﹐未正式公開使用。

回覆 2# ericlw72

師兄不用勞氣,樓主只係講事實。香港近呢十年真係比鄰近城市比下去,硬件上深圳真的比香港先進,好像混能巴士、電動巴士、太陽能公路燈用了至少6年,香港還在試驗。而香港推行CITY WIFI又是半桶水,相反深圳在一些普通餐廳都有WIFI,大商場一定有,而且速度還不錯。

回覆  ericlw72

師兄不用勞氣,樓主只係講事實。香港近呢十年真係比鄰近城市比下去,硬件上深圳真的比香 ...
ban_account 發表於 2015-12-5 16:01

Wi-Fi覆蓋低/慢只係政府不想與人(財團)爭利
度度都free Wi-Fi邊個畀貴 data plan?

電動巴士/混能巴士擺明係國家政策,中國仲『發展』得仲快過西方國家同日本,香港發展速度只係跟返其他國家速度。比亞迪電的都唔止一次出過事,你政唔敢搭先?

via HKEPC Reader for Android

回覆 5# ccchhhuuunnn

師兄比亞迪的士我搭多過講鐵,你講果D出事只係少數事件而已,當你知道廣東省有幾多部比亞迪電的跑,你就知道果D真的是個別事件。
如果WIFI覆蓋低是政府不與財團爭利,咁餐廳和商場呢?在內地連小店都有WIFI提供,因為國內手機上網費仍然比較貴,對WIFI需求大。
題外話,講鐵在深圳經營四號線是深圳人評為最差的地鐵線,早上上班繁忙時間慣例出問題,甚至新聞是報導它終於有一星期沒有出問題的報導。所以現在深圳人對香港管理沒有以前那麼追求。

回覆  ccchhhuuunnn

師兄比亞迪的士我搭多過講鐵,你講果D出事只係少數事件而已,當你知道廣東省有幾多部 ...
ban_account 發表於 2015-12-5 16:28

意外嘅嘢一單都嫌多
咩叫少數事件?少數事件但炸得死你,咁少數事件又點呢?

就算唔講性能,安全都要第一,技術唔安全你發展快過火箭都無用
中國呢方面發展安全系數不嬲偏低,梗發展很快
廣東省都係得深圳硬推比亞迪電的,係無燃油附加費平兩蚊,但都唔太受司機乘客歡迎。

香港餐廳要計每張抬客人換轉速度,有Wi-Fi客人換轉速度咪仲慢, 就算有Wi-Fi都限時喇
中國地大餐廳也大,連要等位已經係奇事,Wi-Fi有咩所謂
香港餐廳整Wi-Fi咪倒自己米,租都未夠交
咪玩喇

via HKEPC Reader for Android

BYD 電動巴跟本不合現實用途,你知唔知電動車代柴油車,計數要2 3部代1部柴油

而且電池虧得超快,平均3年己打柴,因為1日2次大充大放

大陸既野,樣樣都係政績而己,囉黎教化世人就算了,你知唔知政府用幾多錢去貼先玩成咁....

wifi黎D,一車有1/5人用,都20個,我諗諗黎D成本都唔知點計

BYD 電動巴跟本不合現實用途,你知唔知電動車代柴油車,計數要2 3部代1部柴油

而且電池虧得超快,平均3年 ...
DGCNYO 發表於 2015-12-5 16:58

中山市已經大部分公交路線用LNG天然氣車(包括去山下啦014 652 057路線)
    部分大線022 005 已經用電動車
    油車只有少部分路線

意外嘅嘢一單都嫌多
咩叫少數事件?少數事件但炸得死你,咁少數事件又點呢?

就算唔講性能,安全都要第 ...
ccchhhuuunnn 發表於 2015-12-5 16:45

tesla燒左8架
有一架同byd一樣,叉電中燒左(又係wall mall安得唔好起火先)

tesla又唔好?