想問吓現時最平嘅keep no. 方法係咪轉到cmhk儲值卡?

原本有個3 嘅儲值卡no.  一向都係放在雙卡機,家人少用嘅,不斷都係半年增值一次嚟keep no., 如是者已經過了幾年,儲入了已經有三百幾蚊  

現在轉了手機,變了用nano sim

問題來了, 去過3 問可唔可以轉做nano sim,  點知職員話儲值卡冇得轉做nano sim,  (唔似cmhk咁可以補$10轉 nano sim),  除非上台出plan

以我所知, 好似只有cmhk可以由其他台儲值卡轉台轉去cmhk嘅儲值卡

想問吓現時最平嘅keep no.  方法係咪轉到cmhk儲值卡呢?

Thank you

via HKEPC Reader for Android

1. 無得換 nano 卡咪剪囉, 有 ching 講過褔榮有剪卡器賣, $1x
2. 我試過儲值 MNP 儲值, SMT 同 CMHK 都得
3. 最後, 無謂哂左卡內幾百文, 還便預左無, 剪, 用埋先 MNP

回覆 2# Botti

照睇應該剪唔到呢, 因為係舊款sim 卡, 個金屬位仲大過張nano sim

回覆  Botti

照睇應該剪唔到呢, 因為係舊款sim 卡, 個金屬位仲大過張nano sim
村上麗奈 發表於 2015-12-15 14:53

有 ching 剪過話得, 只要唔傷中間
問題反而係 - nano 機個卡槽薄 d. 剪完卡要磨邊磨薄張卡, 否則有 "食住" 張卡機會
尤其是 iphone

回覆 4# Botti

好的, 今晚回家試試先

回覆  Botti

好的, 今晚回家試試先
村上麗奈 發表於 2015-12-15 15:31

請注意,之前有師兄講過話3HK嘅儲值卡,無論係因為咩原因,都無得補卡。

不論舊大卡定新大卡, 我都係用普通鉸剪 剪。iPhone 都無問題。 舊 HTC 就比較難攞出嚟,要磨薄 或 用針挑翻出嚟。

不論舊大卡定新大卡, 我都係用普通鉸剪 剪。iPhone 都無問題。 舊 HTC 就比較難攞出嚟,要磨薄 或 用針挑 ...
tatata 發表於 2015-12-16 00:07

唔好害人,iPhone6s Plus試過一部無事一部jam卡,唔同公司既卡厚薄都有少少分別。

剪之前睇下有無大SIM卡 或 卡主證明書 ,剪完先發現到時無得轉台/補卡

剪之前睇下有無大SIM卡 或 卡主證明書 ,剪完先發現到時無得轉台/補卡
hkcslcmcc 發表於 2015-12-16 12:23

淨SIM都可以轉台?