漫遊收費

情況:

電話(A) -- 香港號碼(開咗漫遊)
電話(B) -- 神州行 一卡兩號 香港卡

如果將 (A) 飛線去 (B) 嘅香港號碼,人响大陸又將 (A) 開機。

請問:如果有人打去 (A) 又成功飛線去咗 (B) (接聽),(A)是否會被收漫遊費。

No

My case: 3HK -> CMHK HK number, receive call in PRC
3HK won't charge anything, CMHK charges me PRC minute

好有趣嘅問題,我一直都有以上擔憂,所以用得飛線,必定離境前停用A卡

用 **21*全飛一定唔收 用**62、67、004果D一定收

用**21*全飛,A卡不能接受電話,因為飛左去B卡,但仍然可以漫遊打出同埋上網,建議關機或拿出sim卡。

No

My case: 3HK -> CMHK HK number, receive call in PRC
3HK won't charge anything, CMHK charges me P ...
EvilKo 發表於 2015-12-24 11:46

好有趣嘅問題,我一直都有以上擔憂,所以用得飛線,必定離境前停用A卡
格拉底 發表於 2015-12-24 11:48

用 **21*全飛一定唔收 用**62、67、004果D一定收
hkcslcmcc 發表於 2015-12-24 12:34

用**21*全飛,A卡不能接受電話,因為飛左去B卡,但仍然可以漫遊打出同埋上網,建議關機或拿出sim卡。 ...
outdays 發表於 2015-12-24 12:55

謝謝回覆。

用**21*全飛,A卡不能接受電話,因為飛左去B卡,但仍然可以漫遊打出同埋上網,建議關機或拿出sim卡。 ...
outdays 發表於 2015-12-24 12:55

師兄,謝謝意見,因為我要收香港 SMS,所以我離港前就會**21*全飛線和關Data,手機長開。有沒有別的做法?

師兄,謝謝意見,因為我要收香港 SMS,所以我離港前就會**21*全飛線和關Data,手機長開。有沒有別的做法? ...
makmaktony 發表於 2015-12-24 15:49

如果你能肯定你的手機不會偷跑流量,已經可以,但如果不能確認,   搵部連上網功能都冇的可收sms的中古手機。

開咗漫遊之後,在電話(A) 接收短訊是免費的。