如意香港通大陸上吾到 FB, RTHK ...

呢張都系香港聯通的一卡兩號, 都收 $6 月費, 系大陸收到3G, 但就上吾到 FB, RTHK ? 另一張CMHK 4G/3G 一卡兩號, 大陸收到4G, 兼上哂FB, RTHK, 想問系咪聯通香港的都上吾到 ?

聯通 2G 1卡2號 Cover.jpg

我用香港聯通的一卡兩號,  $11月費(任聽版 ), 在國內一樣上唔到以上受限制網頁....
應該用了國內IP

呢張都系香港聯通的一卡兩號, 都收 $6 月費, 系大陸收到3G, 但就上吾到 FB, RTHK ? 另一張CMHK 4G/3G 一卡 ...
justylam 發表於 2016-1-4 13:41

你睇睇張咭個iccid係唔係898601xxxxxxx,898601係大陸聯通咭,不過張卡係香港可以用wifi全港通。

香港聯通係香港都係行漫遊mode.. (89852頭)
不過係香港就上到facebook囉

, 想問系咪聯通香港的都上吾到 ?
justylam 發表於 2016-1-4 13:41

你呢張係舊咭,在聯通香港網頁已經搵唔番。

相對新咭係跨境王,在中國可以用到Facebook。

我兩張都用過。你呢張在用完餘額後冇再用,跨境王則仍然使用中,上星期在北京旅行時靠佢上FB。

回覆 5# Ezra

跨境王係89852咭,係大陸就可以上FB,當然係香港就一定唔問題。

回覆 5# Ezra

C兄, 我知是舊卡, 但香港聯通上月都幫我換了 nano sim, 它 HK$15 可開每月中港 100M Data, 大陸仲系 3G, 比跨境王 ($35) 平一半有多, 而且要 keep 大陸no. bank 用

回覆 7# justylam

咁無方法,聯通舊卡結算系統歸中國聯通大陸,如意通系列,都肯定上唔到 FB,亦因為咁,咁平。

回覆  Ezra

C兄, 我知是舊卡, 但香港聯通上月都幫我換了 nano sim, 它 HK$15 可開每月中港 100M Data, 大 ...
justylam 發表於 2016-1-4 15:57

我想問換卡駛唔駛額外收錢?

想知道自己個IP address係邊度其實好簡單,只要去百度網search “IP Address”,百度返嚟嘅搜尋結果會有你用緊嘅IP Address嘅詳情