點解聯通零月租唔再出呢

記得以前大陸改左法例,電訊商好似唔可以收每月服務費,所以有呢張零月租神卡出現,但點解之後唔出呢?依張卡咁hit聯通冇理由自斷財路架?

0月租, 服務商賺甚麼 ?

記得以前大陸改左法例,電訊商好似唔可以收每月服務費,所以有呢張零月租神卡出現,但點解之後唔出呢?依張 ...
john511 發表於 2016-1-22 00:44
0月租月費嘅卡,依家依然係有出,不過,佢要強行收你來電顯示費啫。所以我哋稱之為「假零月租」。
再者,嗰啲零月租卡你覺得受歡迎,只不過係你係香港/呢個forum內覺得啫。國內人唔通貪佢打電話夠平咩?反正都係要用,俾月租嘅有包流量,有打出平接聽唔使錢嘅,反正都係要用,喺嗰一刻,你仲會覺得零月租有吸引力嗎?
零月租只係適合間唔中上去玩下嘅香港人用啫‥‥

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

0月租月費嘅卡,依家依然係有出,不過,佢要強行收你來電顯示費啫。所以我哋稱之為「假零月租」。
再者, ...
mdws2002 發表於 2016-1-22 09:16

所謂百貨應百客,個市場有唔同需要嘅人,零月租一樣有佢嘅客,例如老人,小孩子用量少的人用。香港話費平定貴?一樣有高中低用量俾人選,有人鐘意養號,平/唔駛月費同定期增值仲正。因此大陸唔再出唔係因為冇市場,只因冇錢揾啫

所謂百貨應百客,個市場有唔同需要嘅人,零月租一樣有佢嘅客,例如老人,小孩子用量少的人用。香港話費 ...
cfpang 發表於 2016-1-22 09:31
養號呢家嘢,香港有mnp就話可以轉去低用量嘅Plan。但大陸係無mnp呢樣嘢,即使仲有真正零月租卡發售,你都唔可以將個號碼轉去零月租卡;除非張卡你真係極之極之少用,否則,一個月$6,剩係親情號碼都去咗$5啦。(有冇得咁扣,我就真係唔係太清楚啦。)

養號呢家嘢,香港有mnp就話可以轉去低用量嘅Plan。但大陸係無mnp呢樣嘢,即使仲有真正零月租卡發售,你都 ...
mdws2002 發表於 2016-1-22 10:59

mnp 前原先個號碼點黎?
冇出0月租因為冇市場?

真正0月租既卡打電話係貴過其他普通卡,大陸人一般唔會買

係耐唔耐返去一次既香港人先最有用

大陸唔出呢d卡係因為無錢賺,以前電話費有期限,都仲可以局你增值延期。廢左有效期後,你一日張卡係手,就keep住no. ,電信公司少左no.賣賺錢

事面上流通緊既呢d卡,電信公司都係博 d卡好耐無人用,無消費記錄,就回收返去

mnp 前原先個號碼點黎?
冇出0月租因為冇市場?
cfpang 發表於 2016-1-22 11:12
原先個號碼你係用開嘅(儲值卡年代),依家就已經係零月租,你可以一直用(前提係你無申請過其他月租計劃)。若然係依家新出號碼,零月租卡嘅通話費係貴過月租卡嘅幾倍。若然你係國內生活,日日都要用電話,你仲會揀零月租卡嗎?

原先個號碼你係用開嘅(儲值卡年代),依家就已經係零月租,你可以一直用(前提係你無申請過其他月租計劃)。 ...
mdws2002 發表於 2016-1-22 11:57

其實CMHK都有零月費計劃,但係每分鐘收費貴,各樣收費都貴,對一般香港人來講,吾化算。

其實CMHK都有零月費計劃,但係每分鐘收費貴,各樣收費都貴,對一般香港人來講,吾化算。 ...
平常人家 發表於 2016-1-22 21:55

個PLAN是怎樣?我想申請來用,是不是上台的?