有蓋老人3G接收手機

有無好推介?謝謝!

我都想搵返部, 大大隻字俾老人家用
淘有好多, 不過唔知咩牌子,
最怕唔耐用, 壞要重新輸入電話號
香港見唔知真三叔定假三叔, 賣成 4/5 舊水, 重要無保

我都想搵返部, 大大隻字俾老人家用
淘有好多, 不過唔知咩牌子,
最怕唔耐用, 壞要重新輸入電話號
...
Botti 發表於 2016-1-26 08:35

真正行3G嘅有蓋好少……我都想搵部俾屋企老人(80+),淘寶係有的,有先科,LG,仲有D岀開老人機嘅牌子,不過外觀同設定硬係覺得唔夠用緊三叔D 2G機簡約

我以前都有花時間搵過, 最後只能買 *** 2G 摺機俾老人家用

宜家俾我搵到有水貨 4G 智能摺機
https://www.facebook.com/wangkee.digital/posts/877715072349945
食得晒香港 234G
http://www.lg.com/tw/smart-phones/lg-H410

回覆 4# c14101

LG wine smart 要買台灣水才有中文介面, 韓水無中文

回覆  c14101

LG wine smart 要買台灣水才有中文介面, 韓水無中文
moslwc 發表於 2016-1-26 14:09

暈機賣台水

LG Wine Smart II (觸觸機) < 幾正,比老人家試玩智能機
有無人用/試過?
但得1GB RAM可能HANG到打電話都有問題?

LG 在台灣推出第二部智能摺機 Wine Smart II,因其定位是耆英一族,故手機採用的硬件配置只屬入門級,包括:Qualcomm 四核心處理器、4GB ROM/1GB RAM、300 萬拍攝像素主相機,規格一般。針對長者用家需要,手機介面由布局、Apps Icon 到字體均刻意放大,另配備實體數字按鍵,操作或打電話同樣 User Friendly。

LG Wine Smart II (觸觸機) &lt; 幾正,比老人家試玩智能機
有無人用/試過?
但得1GB RAM可能HANG到打電話都 ...
jamesleehk 發表於 2016-1-27 14:35

睇下幾老啦,我屋企老人80+,用普通摺機都多多complain, 用智能機,玩自己就真?

LG Wine Smart II (觸觸機) < 幾正,比老人家試玩智能機
有無人用/試過?
但得1GB RAM可能HANG到打電話都 ...
jamesleehk 發表於 2016-1-27 14:35

Wine Smart II 有 number pad, 打電話跟傳統室內無線電話及 2G 手機一樣, touch screen 可當係 bonus, 老人家想玩先教佢啦

PS: 我父母及姑媽都係 65+ 後才開始用全 touch screen 直身 smartphone, 現在 70+ 日日 whatsapp, email, skype, 上網, 簡單 games 如麻雀, candy crash 等都玩得好好.
不要太低估長老們的學習能力, 尤其如果他們的朋輩都用 smartphone, 上手很快

Wine Smart II 有 number pad, 打電話跟傳統室內無線電話及 2G 手機一樣, touch screen 可當係 bonus, 老 ...
c14101 發表於 2016-1-27 15:27

千萬不要高估長者,家中長者70用開傳統摺機。接聽收線(開蓋收蓋),打電話完全無問題。換部智能機,打電話已用app做幅相一按即撥,佢話點一下點唔到,大力死按差D爆玻璃咁都話打唔出,結果以後唔打出電話。咁好啦,你唔打出我打入啦,佢話拉橫接聽唔到。結果最後點,大家估到啦

via HKEPC Reader for Android