[操作疑難] 快充技術一問

都唔知點分類.
而家唔同電話都有所謂快充技術, 不外乎係輸入 > 5V..
就充快啲. 要晶片支持. 最常見就緊係QC2.0
但係, 呢啲技術, 冇話要電池支持.
即係你用原裝電得, 理論上用大陸雞電都分唔到. 照可以快充.
問題就來啦. 一般鋰電及雞電, 正路就唔可以入9V架 (定係可以?)..
咁點做到快充? 定係快充只係話個電話完全用晒外面電源, 再比最大輸入電流電池就係快充?

明顯而家快充, 比用專用充座去充電時間更快, 咁有冇可能出QC2.0 咁上下速度既萬用充座?

都唔知點分類.
而家唔同電話都有所謂快充技術, 不外乎係輸入 > 5V..
就充快啲. 要晶片支持. 最常見就緊係QC ...
mcdull 發表於 2016-2-1 11:55

網上搵返嚟嘅︰
QC 2.0 快速充店器在開始充電前,會先透過 Micro USB 中間的 D+ D- 兩條線與手機溝通,並且透過電壓的改變 (就是暗號的意思) 來確認對方是否支援 QC 2.0。

詳細過程是這樣:

Step 1. 手機在 D+ 送出 0.6V 的電壓,充電器將 D+ D- 短路,讓手機偵測到充電器想要以 DCP (專用充電埠) 模式和手機互連。此時充電器輸出的電壓為 5V,手機進入「正常充電」模式。

Step 2. 維持 1.25 秒後,充電器將 D- 斷開,此時 D+ 仍然維持 0.6V,D- 由於已斷路而降至 0。

Step 3. 若手機發現 D- 變成 0 ,表示充電器支援 QC 2.0,及發送改變電壓的申請訊號給充電器。

Step 4. 充電器根據手機提供的訊號,發送不同的電壓到手機端,進行快速充電

從以上步驟,可以得知以下幾點:

1. 初始電壓為 5V,與所有行動裝置使用的電壓相同,就算手機不支援 QC 2.0 也不會產生傷害。
2. 充電器與手機會在經過一個「交涉」確認雙方都支援快速充電技術後,才會進行快速充電;如果有一方不支援就只會提供一般的充電。
3. 電流、電壓都經過手機內的電源管理晶片監測、控制才會進入電池,而非直接衝入。
4. 即便 QC 2.0 提供高達 12V 的充電電壓,也不會對電池造成負面影響 (原因如前一點)

原文網址: http://www.soft4fun.net/tech/qui ... c.htm#ixzz3yzxYoPcH

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
由於QC 2.0係要雙向配合。(即電源及手機均同時支持QC 2.0方案)
現時電源方面,就已經有其他晶片可以提供QC 2.0,但係接受方(即手機方面),暫時都係內置在係高通U入面。
所以,現階段,應該未有你所謂嘅外置QC 2.0專用座充。不過,當然唔排除,日後會有裝有相關晶片組推出,甚至於係有廠加粒高通處理器落去,提供呢個服務。

部机唔 support QC 2.0 , 就算用 QC 2.0 charger, 都用唔到 9V , 12 V 叉的
ASUS Zenfone 2 (ZE 550 ML) 用 INTEL CPU, 一樣用到 QC 2.0 .

上面樓主係怕換了雜廠電之後, 個電池可否頂到 9V,  (机係support QC 2.0 , 但唔知電得唔得),
其實有邊隻机係support QC 2.0 , 但又可換電?

俾你換到敢唔敢用非原裝都係一個問題.

用1C~2C充電, 粒電要有準確溫度檢測先可以咁做.
否則會過熱, 好彩就脹電早死, 唔好彩就爆得.

萬用充係無可能有人敢出.
一般萬用充個電流低到有啲保守, 如果有人整個3A或以上既萬用充, 好多細鋰電爆炸案會發生.

網上搵返嚟嘅︰
QC 2.0 快速充店器在開始充電前,會先透過 Micro USB 中間的 D+ D- 兩條線與手機溝通,並 ...
mdws2002 發表於 2016-2-2 16:49

你copy and paste不特止仲唔對題.

QC 2.0係輸入功率夠大, 但充鋰電電壓其實一樣係4.2~4.35V左右到頂, 電流就去到3A~4A.
電流先係對充電既主要考量.

你copy and paste不特止仲唔對題.

QC 2.0係輸入功率夠大, 但充鋰電電壓其實一樣係4.2~4.35V左右到頂, 電 ...
Brainstomer 發表於 2016-2-2 21:36

所以問題
1. 係咪一般鋰電都食到 3-4A 入? 品勝果啲又得唔得?
2. 用叉座照餵 3-4A 又得唔得?

另外 QC3.0 仲話 0% 至80% 只要35 分鐘. 即係入電池既電流又再大啲?

俾你換到敢唔敢用非原裝都係一個問題.

用1C~2C充電, 粒電要有準確溫度檢測先可以咁做.
否則會過熱, 好彩就 ...
Brainstomer 發表於 2016-2-2 21:34

我見多數萬用充只係用 + - 兩條pin.. 應該冇溫度數據. 係咪加返就有可能實現?
最怕係.. QC + 電話 + 假電 + 假 data pin.
即係個溫度data 永遠係假既.. 咪死梗?

我見多數萬用充只係用 + - 兩條pin.. 應該冇溫度數據. 係咪加返就有可能實現?
最怕係.. QC + 電話 + ...
mcdull 發表於 2016-2-3 10:18

溫度數據要用sensor貼近電池度,而且唔同電池之間差異可以好大,唔駛諗。最大原因係萬用充唔知粒電係乜型號,可以用幾大電流去充。

穩陣起見有QC應該唔俾你換電,就算換得都要加辨識先安全。

所以問題
1. 係咪一般鋰電都食到 3-4A 入? 品勝果啲又得唔得?
2. 用叉座照餵 3-4A 又得唔得?

另外  ...
mcdull 發表於 2016-2-3 10:17

1. 就係唔得。通常愈高容量等於可以承受更高充電電流。但高到去3A,4A,要指定材料先抵得住。

2. 理論上你唔理粒電死活,可以。不過超額炸咗粒電唔好怪人。萬用充得0.2~0.5A電流,你隊十倍落去.....

3. QC 3.0只要佢仲係用Single cell 鋰電池,電壓仍然係4.2~4.35V, 個充電電流就會愈推愈高。

1. 就係唔得。通常愈高容量等於可以承受更高充電電流。但高到去3A,4A,要指定材料先抵得住。

2. 理論上你 ...
Brainstomer 發表於 2016-2-3 13:04

即係用得QC一定要用返原廠電.. 雜廠電等成龍出場啦...