帶no.轉台去Csl. Hello Sim卡問題

大家好,我係第1次係呢個forum出post, 之前都少黎呢度,請多多指教!

因為前排見網上同我阿哥都係咁話Hello Sim傾電話最抵,所以岩岩我終於都去左銅鑼灣Csl. (即係以前PCCW門市), 由Peoples儲值卡轉no.過去Hello Sim (估唔到一問就有,以前好多人話佢未有存貨,真好彩~)

唔知以前大家咁樣轉no., 裡面張Sim卡會唔會照有個新no. ?

因為我之前由第2個台轉去Peoples儲值卡時,佢張卡係吉既,咩都無印,咁我估計,因為帶no.儲值卡,無理由會有另一個新no.印住架嘛

但我今次再由Peoples轉去Hello Sim, 竟然發現張新Sim卡會印住另一個no.,好似人地平時就咁買新卡咁

咁我事後返轉頭去門市問返,問佢點解帶no.轉台張卡都有新no.印住,職員無直接應我呢個問題,只係話個包裝後面印住"for port-in use" 就係

但我見呢度以前另一個post:

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=44&tid=2082799

見佢張卡係寫"For MNP Port-in Use only" , 而我果張只係寫住" for port-in use", 唔知無左MNP呢個字有無分別? 係我買呢個係新版,先咁寫,定係佢比錯卡我?

但我已經好清楚同佢講係帶no.轉台,佢都幫我填晒form 話2月7日轉過去Hello Sim,理論上應該無錯架wor..

搞到而家有D擔心,驚佢轉唔到過去.....有無人最近都轉過去Hello Sim, 張卡係咪好似我呢張咁印?

回覆 2# lazyking

咁就好了,原來只係我諗多左,以為佢搞錯,唔該晒你呀~

好期待2月7日,哈哈,$0.03/min , 我而家張Peoples儲值卡$0.12/min貴死人,非繁忙時間雖然$0.05/min, 但好少人係非繁忙時間call我,我打電話又係日頭至傍晚(繁忙時間)多~~

Thanks!!!

依家係咁,唔使理,上次我都差d比佢昆左,總之mnp轉台後用番舊號碼同呢個密碼上網check到

回覆 4# indyyeung

唔該晒你too~

以往其他新上台or 轉台,就算比到轉果日,都可以入定張Sim卡,最多佢未有信號

但而家呢張"port-in use" Hello Sim因為本身都跟個新no.,如果提前插定左Sim卡應該會出事

睇返張form,都係寫住申請MNP ,見大家都咁講就放心晒 : D

123 客戶 可唔可以NMP 去HELLO?

可以,but要先去smartone$48儲值卡2星期後再轉去haha

pauly2k2003 發表於 2016-2-4 15:28

我第1次都係用CSL 儲值卡,因為我係專登係深水埗揀個靚no.
之後見Peoples增值多Bonus, 就轉去Peoples
呢2張卡都係$0.12/min (繁忙時間) $0.05(非繁忙時間)
後來而家頂唔順佢收$0.12/ min, 自己又呢個時間同人講電話多,先記起咁出名多人用既Hello Sim

你本身都係CSL系列既台,應該要轉其他台過冷河先,我阿哥話要至少1個月
唔知有無人知實際情況呢

pauly2k2003 發表於 2016-2-4 15:28

唔使,123可以直接mnp hello,其實有個post專門講呢個題目,自己爬下文

HELLO, 0.03 係打MOBILE PHONE , 0.05係打固網