月費的選擇

和記
$108 + 18 , 2年約
3G, 速度21M, 5G後才降速,冇限上網

Sun
$96 only , 1年約
4G, 速度384kbps, 2G降速128kbps,冇限上網

本人用量少於2G/month

其實边個plan好,速度那家快 ?

謝謝 !
新春大吉 !

多搭港鐵 sun,少搭 3 ~

sun 既4G 應該唔止384k

回覆 2# NeTZoO

咁數字上,边個速度快 ?

回覆  NeTZoO

咁數字上,边個速度快 ?
thomasfw 發表於 2016-2-11 15:17

數字上 無得比,
3/3G 有7.2M, SUN 有4G 但最多比到7xx k 比你

另外過左限額4G 地獄都叫用到,3G 地獄 應該好難用得到

數字上 無得比,
3/3G 有7.2M, SUN 有4G 但最多比到7xx k 比你

另外過左限額4G 地獄都叫用到,3G 地獄 應 ...
NeTZoO 發表於 2016-2-11 15:19

小弟無知,唔明師兄解說 !
    卽係那家上網速度快 ?

小弟無知,唔明師兄解說 !
    卽係那家上網速度快 ?
thomasfw 發表於 2016-2-11 15:24

不如你講下用緊咩台?

講快睇表面更係3 /3G 快好多啦,有21M
但你明唔明3G 同4G 既分別先?基本上地鐵繁忙時間3G係上唔到網既,所以咪問你多唔多搭地鐵囉~

如果你只需睇表面(字面)最快速度,2間比較就一定係3 台~

不如你講下用緊咩台?

講快睇表面更係3 /3G 快好多啦,有21M
但你明唔明3G 同4G 既分別先?基本上地鐵繁忙時 ...
NeTZoO 發表於 2016-2-11 15:31

唔明3G 同4G 既分別 !
用緊Sun, $96, 300k 冇限上網沒有減速,佢依家咪變相,改了 !

唔明3G 同4G 既分別 !
用緊Sun, $96, 300k 冇限上網沒有減速,佢依家咪變相,改了 ! ...
thomasfw 發表於 2016-2-11 15:41

過2gb限128kbs的無限上網
就係取巧語言偽術啦

via HKEPC Ionic Reader v0.4.0 - iPhone