帶no. 轉中國移動一卡兩號,但比左廣州NO. 我

今日去左中移動,帶一張csl. 的儲值咭轉中移動的4G/3G 儲值咭,當時無得揀NO. ,個職員揀左個90 字尾的NO. 比我,因為我香港NO. 都係90 字尾,之後我問個職員有無東莞NO. ,佢話得廣州,講左139, 可能比左139 字頭的廣州NO. 我,但返到屋企,先發覺原來份轉台合約無寫大陸NO.

因為我主要返東莞鄉下,所以出東莞NO. 係方便大陸的親戚搵我,請問起東莞打廣州NO. ,會唔會計漫遊通話? 同埋我睇返大陸的親戚電話NO. ,佢地都係136, 139 字頭..........................

有無人知係點?

13X,前3個字應該係認邊手電電信商,後面幾個字認地區,所謂歸屬地,唔熟就上網去查號。。。

via HKEPC Reader for Android

東莞打廣州屬於省內長途,點收費視乎打出嗰人用嘅plan

今日去左中移動,帶一張csl. 的儲值咭轉中移動的4G/3G 儲值咭,當時無得揀NO. ,個職員揀左個90 字尾的NO.  ...
ronan 發表於 2016-3-29 19:20

甘犀利,比139,139是全球通号码,大客,好有身份章精。

apliucard 發表於 2016-3-29 19:57

其實我都唔係好肯定個STAFF 比139 號碼我,只係佢對住電腦,無神神講139,之後話揀個90 字尾的大陸NO. 比我,去MATCH 返我香港NO. 的90 字尾

我以為個大陸NO. 會寫起份CONTRACT 入面,點知返到屋企,先知份CONTRACT 無寫大陸NO.

轉一卡兩號儲值卡中國號係要成功轉台當日先知,同埋中國咁多省市,中移香港唔通遷就埋我地要新疆西藏歸屬地號碼

轉一卡兩號儲值卡中國號係要成功轉台當日先知,同埋中國咁多省市,中移香港唔通遷就埋我地要新疆西藏歸屬地 ...
hkcslcmcc 發表於 2016-3-29 21:10

明白了,唔該師兄,因為之前好似見過有師兄話移動有得揀大陸no. ,佢想揀深圳no. ,所以問下

不過個staff 都幾好,肯比個no.  最後果兩個字同我香港no.  最後果兩個字一樣,因為依家聯通的一卡兩號,香港no. 和大陸no. 最尾果四個no. 都唔一樣了

轉一卡兩號儲值卡中國號係要成功轉台當日先知,同埋中國咁多省市,中移香港唔通遷就埋我地要新疆西藏歸屬地 ...
hkcslcmcc 發表於 2016-3-29 21:10

明白了,唔該師兄,因為之前好似見過有師兄話移動有得揀大陸no. ,佢想揀深圳no. ,所以問下

不過個staff 都幾好,肯比個no.  最後果兩個字同我香港no.  最後果兩個字一樣,因為依家聯通的一卡兩號,香港no. 和大陸no. 最尾果四個no. 都唔一樣了

好耐之前我用code黎開一卡兩號,個系統都自動比左個尾兩位一樣既號碼我

apliucard 發表於 2016-3-29 19:57

哥,现在全球通最低消费也好像是18块钱一个月的4G飞享套餐而已。。。