搬龍門,實名不等於可以憑證件補sim卡

今日上轉大陸搞實名,直營營業廳非加盟廳,職員要我密碼與驗證碼,又彩色拍照證件上傳系統,我問佢點解咁麻煩,之前幾張sin卡搞實名都係驗證碼與黑白複印證件,職員解釋話以前做嘅係號碼登記人,無捆綁證件,不能憑回鄉證補sim卡或其它業務,依家系統保存左彩色證件,下次只係出示回鄉證做對比核實即可補sim卡,然後佢又話,如果你有帶之前嘅號碼來,可以再做返今次手續

今日上轉大陸搞實名,直營營業廳非加盟廳,職員要我密碼與驗證碼,又彩色拍照證件上傳系統,我問佢點解咁麻 ...
hehan17 發表於 2016-4-9 23:58

俾人整黑卡 小心返大陸俾人拉

回覆 1# hehan17

無錯,實名係唔可以憑證件補卡,一定要用服務密碼 + 三個月內三個主叫號碼才可以補卡。如果想憑證件補卡係要實名後7天再去做綁定證件,綁定後只接受綁定本人辦補卡,我舊年已經提過7天後要辦綁定手續。

回覆 1# hehan17

Ching 請問你今日綁定個號碼,用10086 app登入後可以睇到你自己名,實名卡只可以在"号码资料"睇到自己名及證件號碼

回覆  hehan17

無錯,實名係唔可以憑證件補卡,一定要用服務密碼 + 三個月內三個主叫號碼才可以補卡 ...
aok 發表於 2016-4-10 01:27

ching 移動從化卡實名後要綁定證件,係咪一定係廣州先做到?
thx

去年我用香港身份証捆綁證件,她話已經掃描證件日後可以用證件補証

去年我用香港身份証捆綁證件,她話已經掃描證件日後可以用證件補証
alex008 發表於 2016-4-10 05:44

重點係龍門任佢擺埋

回覆 4# aok

我無裝佢個app試吾到,登陸網上營業廳查過,之前無綁定證件嘅號碼,入到營業廳主頁無名顯示,係個人資料欄裡面姓名係寫未登記,今次綁定個號碼登入主頁有名,係個人資料裡面有名有證件號碼

樓主指移動定聯通嘅卡?

回覆 5# spriggan

係,從化卡要去廣州辦綁定。