港鐵十月份會有 2100 / 2600 4G 覆蓋

係今日 18/5 中國移動香港與媒體午飯時,中國移動香港董事兼行政總裁李帆風先生透露,佢地會係今年十月取得係 2014 投得的 19.6MHz 2100 頻譜使用權當天,提供 2100 頻段的 4G LTE 服務,而首先採用嘅地區,會係港鐵!版主收到消息,2100 頻段改為 4G LTE 係港鐵覆蓋,係間間網絡商都會做,相信第三季起,係港鐵上唔到網嘅情況,會有所改善。

而十月份,亦會係繁忙港鐵轉車站,獨立建 2600 基站,而提供 2600 覆蓋是全新基站,可以支援多頻及 MIMO。而版主收到風,其實 2100 及 2600 港鐵 4G LTE 升級,每個網絡商都有份。

From E 價錢

即係 CMHK 3G 唔會自己做, 繼續寄人籬下!?

即係 CMHK 3G 唔會自己做, 繼續寄人籬下!?
c14101 發表於 2016-5-18 16:56

佢 bid 到 2100,當然自己黎啦
只係同而家現有嘅 2100 只可以行 3G 唔同
改新玩法,唔再係全部 2100 只行 3G
係佢 2014年尾所投得嘅 2100 入面 (呢 2100 就係之前迫 4 間公司抽翻部分出黎所得的一部分)
分一半行 3G 一半行 4G
我諗其他台都會轉.... 用緊3G plan/機 嘅就真係睇住...
唔好話我唔搭地鐵就得,係全香港都會咁玩...
2014 年報導 SMT 所投得的 2100 亦有意拿來建 2100 4G LTE
csl. (csl+PCCW) 因為無投翻被抽出的部分2100 bandwidth
因此從此減少了 2100 3G 的 bandwidth
不過佢應該全部只留下作3G用途,唔再分一批做4G, 不過客就多左..
(CSL+PCCW 我諗應該從此 2合1... 唔再好似而家咁,卦名一齊,實質網路使用上係分家...)

佢 bid 到 2100,當然自己黎啦
只係同而家現有嘅 2100 只可以行 3G 唔同
改新玩法,唔再係全部 2100 只 ...
QAFHK 發表於 2016-5-18 17:30

CMHK-2014年尾所投得嘅 2100Mhz -3G將會分一半行 3G 一半行 4G,,但得番一半3G-2100Mhz,3G頻譜不足夠會唔會影響3G用戶通話質素?

CMHK-2014年尾所投得嘅 2100Mhz -3G將會分一半行 3G 一半行 4G,,但得番一半3G-2100Mhz,3G頻譜不足夠會唔會 ...
boot 發表於 2016-5-18 17:49

唔分都同而家其他幾間所得嘅小...
但係就算而家大家都一樣的情況下
3HK voice quality 都唔覺得點好喎....
所以而家真係話唔埋

CMHK-2014年尾所投得嘅 2100Mhz -3G將會分一半行 3G 一半行 4G,,但得番一半3G-2100Mhz,3G頻譜不足夠會唔會 ...

而家所謂嘅3G用戶都係仲用緊3G機嘅客同埋而家個啲2G儲值卡用戶
我估計中移會盡量吸引批客換4G機,仲要批機有TD LTE,用埋條2300Mhz
但想問而家中移係咪啲機有TD LTE都邊向收2300

CMHK-2014年尾所投得嘅 2100Mhz -3G將會分一半行 3G 一半行 4G,,但得番一半3G-2100Mhz,3G頻譜不足夠會唔會影響3G用戶通話質素?
話音通話佔用很少頻寬︰0 Hz to 4 kHz

資料來源︰按此

話音通話佔用很少頻寬︰0 Hz to 4 kHz

資料來源︰
octopusman 發表於 2016-5-22 09:53

噢thx,好在話音通話係佔用好少頻寬,但又得番一半3G-2100Mhz頻譜又會唔會影響3G基站容量和上網速度嗎?

噢thx,好在話音通話係佔用好少頻寬,但又得番一半3G-2100Mhz頻譜又會唔會影響3G基站容量和上網速度嗎 ...
boot 發表於 2016-5-22 11:05

根本間間都係想踢晒人用4G﹐放棄2G﹐3G只係供無VoLTE的人做fall back 通話﹐以及第2層的數據服務。

當然﹐點都有人用3G設備﹐只能用3G網的數據﹐留3G網數據便是為這一堆人﹐但這類人只會越來越少。
講真﹐仲有幾多人係使用唔支援4G的設備﹐其實都心知新4G網通行的時間﹐3G便會慢慢減少資源。

在其他post得知﹐ 人仔台開始再放2G plan(maybe舊儲值卡)的用戶﹐可以用埋3G﹐暗示緊係踢多一些人上3G﹐令到1800的2G再少一批人﹐這便可以再減用於2G的1800頻譜轉去4G之上。

根本間間都係想踢晒人用4G﹐放棄2G﹐3G只係供無VoLTE的人做fall back 通話﹐以及第2層的數據服務。
...
peter_chan 發表於 2016-5-22 11:51

而家人仔台好似有d室內地方或車站幾乎用盡佢個2G-1800頻譜升上去1800-4G使用(2G 1800Mhz共13.6Mhz,1800-4G用左10Mhz,其餘1800-4G用5Mhz...再剩餘3.6Mhz至8.6Mhz做2G通話同數據)