接電話都有可能被收 2444元 通話費???

"號外!號外!62195611 這個電話來電 ((((( 千萬不要接 ))))).  ,澳門CTM已通知,接了可收2444元的通話費,請速轉傳給朋友!"

早晨,小弟唔喺電子或通訊界別! 請這裡的高人解釋,點解接電話都有可能被收取錢? 抑或又喺一些無聊短訊嚟? 先謝謝!

"號外!號外!62195611 這個電話來電 ((((( 千萬不要接 ))))).  ,澳門CTM已通知,接了可收2444元的通話費, ...
清明上河圖 發表於 2016-5-22 10:08

impossible

呢間野網頁有問題,我按唔到聯絡我們.....應該係特登整走左呢頁唔比人按
https://www.ctm.net/cportal/

呢間野網頁有問題,我按唔到聯絡我們.....應該係特登整走左呢頁唔比人按
chi333 發表於 2016-5-22 11:02

我入到喔!

用儲值卡,攞極都是卡裡面 d 錢

唔相信

因為計費係2個方式﹐1是基本的通話時間﹐另1是IDD call但指明係受話人付款。

前者﹐電訊公司只係睇你通知時間去計收費﹐你收線/斷線﹐系統便自動終止通話時間﹐計算亦會停止。除了衛星電話外﹐我未聽過有plan的每分鐘的通話收費係天價。

後者﹐已經極少人使用(只有跨國公司的hotline﹐仲要有特別處理過)﹐甚至已經再無這項服務。當有這一類受話人付款的IDD﹐電訊公司會有職員先通知你﹐問你是否accept的﹐所以又係唔會有天價收費。

用儲值卡,攞極都是卡裡面 d 錢 * 2

(不過,都有300蚊)

有D柑既事?

via HKEPC Reader for Android

"號外!號外!62195611 這個電話來電 ((((( 千萬不要接 ))))).  ,澳門CTM已通知,接了可收2444元的通話費, ...
清明上河圖 發表於 2016-5-22 10:08

相似嘅流言,五年前已出現,今次改少少變咗CTM 。

via HKEPC Reader for Android

清明上河圖 發表於 22/5/2016 10:08

發埋D豬先會信既消息
咁你一定係有好多仇家