內地上網只有2g

唔好意思,想請問下小弟之前去上海,係鴨街買左張中港通,全程只有2g,是否因為手機(lg g2)頻道不支援內地4g頻所以得2g?
如果聯通卡就可以4g??

感激不極!!

via HKEPC Reader for Android

唔好意思,想請問下小弟之前去海,係鴨街買左張中港通,全程只有2g,是否因為手機(lg g2)頻道不支援內地4g ...
ibmibm 發表於 2016-5-24 01:09

冇內地4g
自己睇 spec: http://www.lg.com/hk/mobile-phone/lg-D802

感謝回覆,維有租WiFi蛋。。。。。

感謝回覆,維有租WiFi蛋。。。。。

ibmibm 發表於 2016-5-24 09:47

其實可以買聯通跨境王行 3G WCDMA, 我介紹朋友去上海 北京用都不錯, 上到 FB, whatsapp, appledaily, HKJC 等

感覺回覆,我用手機引用唔到。。
我部lg g2的3g可用在國內嗎?謝!!!!!!

感覺回覆,我用手機引用唔到。。
我部lg g2的3g可用在國內嗎?謝!!!!!!

via HKEPC Reader for Andro ...
ibmibm 發表於 2016-5-24 13:24

why not? but 首先係買的卡要有 3G 俾你用
PS: 其實我不知道中港通有 4G 卡, 我以為只有 2G

why not? but 首先係買的卡要有 3G 俾你用
PS: 其實我不知道中港通有 4G 卡, 我以為只有 2G ...
c14101 發表於 2016-5-24 13:35

是否類似呢個樣寫中港通用3G上網就無錯了?感謝

聯通個3g 網用國際常用的wcdma, 所以質素有保證, 下載速度大約5mb/s

相返移動個TDD LTE 勁垃圾, 室內接收勁弱, 除時跌落2g, 好多高速公路的coverage 都不完善

除非要返大陸工作, 來來去去都係果d 地方, 如果去旅行, 要成日移動, 真係唔好用中國移動, 試過去旅行. 返到酒店收唔到TDD LTE, 變相無得上網, 也都試過坐旅遊車時, 用facebook upload 相, 點知停左, 原來跌落中國移動E

唔離開香港, 都唔知道原來cmhk 係咁好

是否類似呢個樣寫中港通用3G上網就無錯了?感謝
ibmibm 發表於 2016-5-25 00:10

中港一卡兩號儲值卡來講,大家認知的 "中港通" 係這張

極其量係這張

所以不要一直說中港通喔!

回覆 8# ronan

講下你 "幾時" + 響邊條高速公路收唔到 CMCC 4G