「轉貼」 中國移動香港 打開全港隧道4G網絡

【on.cc東網專訊】 香港的手機「黑點」,收得最差唔係港鐵就係隧道,不過今日起隧道接收情況將獲得改善,皆因中國移動香港宣布率先完成全港所有隧道的網絡提升工程,成為香港首間流動網絡供應商在港、九及新界共16條主要行車隧道提供4G網絡覆蓋,當中包括紅磡海底隧道、東區海底隧道、西區海底隧道、獅子山隧道、大老山隧道、香港仔隧道、將軍澳隧道、城門隧道、尖山隧道、沙田嶺隧道、大圍隧道、大欖隧道、長青隧道、啟德隧道、南灣隧道,以及愉景灣隧道,以後中移動客戶過隧道終於唔使再受降速之苦了!

資料來源︰按此

公司新聞稿︰按此

中國移動香港開開全港隧道4G網絡,當中包括過海常用的紅磡海底隧道。

比個 LIKE

梗係啦,HKT個3G就嚟唔租俾佢,咁樣一來好多隧道就得返2G,唔搞4G唔通等2100牌照生效先慢慢做咩。

但,人地個個一嚟就10MHz, 20MHz咁上,佢啲隧道好多仲係得5MHz,速度仍然無優勢。

就算睇落最弱雞間數碼通,雞雞地響紅隧都有10MHz+5MHz,無4G嘅西隧,行DC HSPA都起碼仲有十幾Mbps。

4G會用1800 定係2600?

如果係1800﹐其實都係同2G攬炒(同現時MTR隧道一樣)

4G會用1800 定係2600?

如果係1800﹐其實都係同2G攬炒(同現時MTR隧道一樣)
peter_chan 發表於 2016-6-1 09:57

就算而家1800升到10Mhz,都仲係唔多好
琴晚6點由銅鑼灣返旺角,金鐘開始好疾,sd張Whatsapp圖去到油麻地先得

真心希望佢唔好用1800,最好就2600 20Mhzx2

不過西港島線佢都好似鋪2600 10Mhz x2(之前見octopus兄講),所以佢如果有2600都算係咁

琴晚6點由銅鑼灣返旺角,金鐘開始好疾,sd張Whatsapp圖去到油麻地 ...
bw706 發表於 2016-6-1 10:25

係大欖隧道收係1800

琴晚6點由銅鑼灣返旺角,金鐘開始好疾,sd張Whatsapp圖去到油麻地 ...

西港島線﹐南港島線﹐觀塘延線﹐由於係新鋪天線系統﹐所以都係同時支援2600的﹐所以所有台都有/可以有2600使用。

而CMHK的1800根本係好緊張﹐只係可以抽少少去行4G﹐以免2G客唔夠用。
來到今天﹐比當日開通4G初期﹐2G客唔少已經轉去4G/3G﹐所以可以再抽多些少去行4G。不過﹐仍然係唔多足夠照顧4G的需求。

而其他台由於有900或2100﹐所以可以抽更多的1800 去轉行4G﹐相對地無CMHK這樣緊張。

這亦解釋到﹐點解早幾年CMHK獨家比錢在香港站及九龍站(連同隧道)增加2600發射基站及天線﹐CMHK獨家使用。

CMHK 如果真係做到預期的計劃﹐幾個月後接收2100後﹐即時可提供用作3G及4G用途﹐到時CMHK應該會有很大的改善。

梗係啦,HKT個3G就嚟唔租俾佢,咁樣一來好多隧道就得返2G,唔搞4G唔通等2100牌照生效先慢慢做咩。

但,人 ...
Brainstomer 發表於 2016-6-1 08:39

應該係做好曬2100及2600,十月一開3G即刻有 service

琴晚6點由銅鑼灣返旺角,金鐘開始好疾,sd張Whatsapp圖去到油麻地先得

真心希望佢唔好用1800,最好就2600 20Mhzx2

不過西港島線佢都好似鋪2600 10Mhz x2(之前見octopus兄講),所以佢如果有2600都算係咁
西港島綫10MHz x2的2600MHz,是與香港電訊交換頻段後出現,通車初時是採用15MHz X 2︰按此

西港島線﹐南港島線﹐觀塘延線﹐由於係新鋪天線系統﹐所以都係同時支援2600的﹐所以所有台都有/可以 ...
peter_chan 發表於 2016-6-1 11:08

當年pcs1800,而家死淨中移動一間,其他死哂比人食曬

via HKEPC Reader for Android