[操作疑難] 其實wifi蛋點樣用?

係咪放任何SIM卡落去都分到出黎?
定係係當你係tethering?

threatening!?

WIFI蛋其實係一個將3G/4G訊號轉為wifi訊號的東西(咪即係tethering,或者D人叫data sharing囉)。

全世界唔同國家/地區都唔同制式/設定,所以唔係任何一張卡SIM放落去都可以share出黎。

係咪放任何SIM卡落去都分到出黎?
定係係當你係threatening?
清仔 發表於 2016-6-17 11:15

Tethering ,

都要入去做些設定,例如WiFi 密碼,閒置休眠。其他可以選AUT0。

wifi 蛋最麻煩係有時好多預付卡要set APN, 一定要有手機先有keypad俾你按....

其實佢係點樣detect 佢係 threatening ?
就好似 ipad咁. jb 裝個 mywi  (好似係) 再share wifi 出來 佢好似 ...
yarehk 發表於 2016-6-17 17:28

detect threatening 你跟樓主玩野
樓主進階會員唔識wifi 蛋,唔信

detect threatening  你跟樓主玩野
樓主進階會員唔識wifi 蛋,唔信
SGEPC 發表於 2016-6-17 17:46

其實真係唔知wifi蛋同3g/4g router同手機threatening的分別
我見3的合約裡面寫住不可用於其他裝置,如流動數據機
搞到我出街時都唔敢share wifi出呢俾部ipad或netbook用

其實佢係點樣detect 佢係 threatening ?
就好似 ipad咁. jb 裝個 mywi  (好似係) 再share wifi 出來 佢好似 ...
yarehk 發表於 2016-6-17 17:28

IPAD SHARE WIFI 唔係用HOTSPOT, 要裝APPS