長者低用量續約問

是咁的,老人家現用123台八月完約,現在大概是1000分鐘+500MB data咁上下
話音及數據量不算多,數據whatsapp為主,不睇片不煲劇

構思中最合適應該是出學生plan,但要學生證
退一步的話有甚麼低用量的plan合用建議?

要留現有number
不想用儲值卡怕忘記增值及老人家不懂換SIM
不介意簽約及使用autopay
123台在家中接收欠佳,SMT較好,考慮為話音轉台但不是必要

我老母用中移動4/G 儲值咭,一般幾個月先要增值$100,同埋可以開1g plan ,用黎收whatsapp,同埋呢張咭打返大陸idd 唔駛錢,只計基本通話貴

以市區coverage 最好,一定係SMC,而csl 的coverage 較平均,郊區coverage 較好

可以考慮出家庭plan

數據whatsapp為主,可考慮數碼通$106(2000分鐘+無限384kbps data)

http://www.smartone.com/tc/mobil ... /goodcare-plans.jsp

我老母用中移動4/G 儲值咭,一般幾個月先要增值$100,同埋可以開1g plan ,用黎收whatsapp,同埋呢張咭打返大陸idd 唔駛錢
ronan 發表於 2016-6-20 10:02 PM

我都明低用量用儲值咭比月費化算
都會間中打大陸IDD
但我不太想用儲值咭就是要煩睇住幾時到期幾時冇錢
萬一冇左個NUMBER就死
所以如果有不太貴的月費PLAN我寧願簽兩年約AUTOPAY免煩

可以考慮出家庭plan
原明 發表於 2016-6-20 10:06 PM

好難夾

數據whatsapp為主,可考慮數碼通$106(2000分鐘+無限384kbps data)
kklam 發表於 2016-6-20 10:15 PM

謝。看來不錯

其實 Hello 卡唔錯

開 $218 / 2GB (最多可用一年). 同埋增值$50 就可以延長 180 日

開 $218 / 2GB (最多可用一年). 同埋增值$50 就可以延長 180 日 ...
zwanzig 發表於 2016-6-20 22:58

sorry 月費計劃我唔清楚。除非有 3HK $78 staff plan

開 $218 / 2GB (最多可用一年). 同埋增值$50 就可以延長 180 日 ...
zwanzig 發表於 2016-6-20 10:58 PM

如要port 現用number 去 Hello 卡很麻煩嗎?
現用的number需要保留不能改