[測試] 台灣之行- Crazyegg Wifi蛋中伏經歷

小弟在上星期向Crazy egg租借了一隻Wifi蛋去台灣用
租借package為4G 台灣之星 無限流量不限速, $25日

到達台灣, 飛機一著陸我就開Speedtest, 下載速度大約1.4Mbps
一心諗住, 機場一帶訊號差, 轉頭再試

入境後無論市中心, 市郊, 商場或室內, 下載速度為 1.1-1.6Mbps
Speedtest時峰值係9Mbps左右, 一開始不足一秒就跌返落1.X Mbps, 平均值是1.XMbps

我聯絡過Crazy egg Facebook客務, 佢地表示呢個Package下載速度最高40Mbps
雖然我知理論值永遠唔能達到, 但理倫值3成都冇即係想點?

期後再聯絡Crazyegg技術部協助, 佢地表示向供應商"Reset"網絡以提升速度
結果都係一樣慢, 問多幾問佢直頭無視我, 唔覆我

Crazyegg收到咁貴俾埋咁的垃圾, 各位師兄租蛋前請三思
避免中伏
**此CASE已轉交到消委會跟進

稍後補圖

與FACEBOOK 客務對話 CAP圖

2016-06-25 (2).png

2016-06-25 (3).png

2016-06-25 (4).png

2016-06-25 (5).png

備註: 後期時間WIFI蛋不能Connect上網, 於是取卡出黎在電話直接進行測試,
所以SPEEDTEST 的訊號來源有WIFI 和4G

話說台北機場買張5日4G無限上 大哥大都係300nt 折合港紙都係73蚊 除開5日一日14個幾 插落電話就做得share wifi 加個尿袋 何怕要租隻egg?

話說台北機場買張5日4G無限上 大哥大都係300nt 折合港紙都係73蚊 除開5日一日14個幾 插落電話就做得share w ...
norai 發表於 2016-6-25 13:22

租蛋原意有事有得跟進,同埋煩少樣野

但結果一樣咁煩,唉

租蛋原意有事有得跟進,同埋煩少樣野

但結果一樣咁煩,唉
ichinisan 發表於 2016-6-25 13:38

我諗你買中華or 大哥大D電話卡仲方便跟進 台北周街都係門市 仲會幫你set 埋apn 用到上網先比錢 不過要登記passport個人資料囉

遲d  去大阪諗住用佢添 15蚊日好抵

多謝資料!

小弟在上星期向Crazy egg租借了一隻Wifi蛋去台灣用
租借package為4G 台灣之星 無限流量不限速, $25日

到達 ...
ichinisan 發表於 2016-6-25 12:47 PM

師兄,你有得用已經好彩,我租果隻壞嘅,佢話退錢比我,返咗嚟問極佢都話搞梗,幾個月幾十蚊都唔肯退,呢間嘢永不再用,另提醒各位,建議唔好同呢間租,錢事小,去到如果要匯合家人朋友,到時先知上唔到網