[操作疑難] 而家邊張日本卡會穩定D

月經題!!

下星期會到東京旅遊,請問而家邊張日本4G SIM 卡會好D?
頭尾8日,係用iPhone6機

thanks,

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=44&tid=2262751

呢個係好post.  可惜停了討論被封了

我都係下星期出發東京, 朋友係鴨記幫我買,$68 可8日 首2G 4G Lte, 其後3G  無限 最後啟用: 23/7/2016

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=44&tid=2262751

呢個係好post.  可惜停了討論被封了 ...
suiyan 發表於 2016-7-4 13:15

我已在那 thread 按報告推薦, 要求 admin 重開. 你也可以照做

我已在那 thread 按報告推薦, 要求 admin 重開. 你也可以照做
timothychu 發表於 2016-7-4 14:56

done~

回覆 3# snoopyhsy

封面係咪有個女仔企度果張?3月去日本時用過,速度唔錯,又度度都收到

回覆  snoopyhsy

封面係咪有個女仔企度果張?3月去日本時用過,速度唔錯,又度度都收到 ...
tcat 發表於 2016-7-4 17:17

不是呀, 是圖中這款, 我買了4張, 希望去到用到.

日本4G網絡好完善,不用擔心

我都係下星期出發東京, 朋友係鴨記幫我買,$68 可8日 首2G 4G Lte, 其後3G  無限 最後啟用: 23/7/2016 ...
snoopyhsy 發表於 2016-7-4 14:45

我星期日都買咗2張,睇過幾檔嘅啓用期限係23/9,但依張卡有啲人話得,有啲人話唔得,為安全計買多張富士卡做後備。

綜合果個Post意見,日本卡最主要係睇用邊間 APN,如果100蚊樓下:

#7 果張應該係用 MVNO.net 做 APN,係市面上百元內最穩定果張黎架啦。

仲有一系列嘅 bmobile 卡,當中包括封面有日本妹嘅,但呢個APN嘅卡有部份係一開卡就限速,好易中伏。淘寶都有賣呢張卡。

Post 入面提過仲有堆卡用 jpmob.jp 呢個 APN,但據了解舊年年尾呢個APN嘅卡張張負皮,淘寶之前各大商家都唔敢賣呢張卡,係得返鴨記幫手賣畀新手港豬。

淘寶呢排仲興起 mmtmobile 做 APN 嘅卡,好幾間深圳發貨都係賣呢張,未知係 bmobile 變種定係 jpmob 東山再起。

如果你畀得起$200,傳統日本卡佬會推介你 EZ NIPPON,可以行 LTE-A
不過想穩定有事都事後有得投訴嘅,SMT 張 4G Softbank 無限、III張4G Docomo 3GB或者CMHK張3G Softbank 20GB應該最冇死
如果有 iPad Air 2 / iPad Pro 就可以考慮用 Apple SIM 入面 au 個 31 日 plan

最後溫馨提示,如果兩個人一齊去,不妨分開買兩張唔同 APN 嘅卡分散下風險~