[人生交叉點]3HK叫我續$146 4GB 42Mbps 3G FUP,定係轉核武好?

本來用緊1GB Lte plan,好唔妥佢成日呃我數據用量。明明iPhone同Android都話我用咗五百幾MB,但3HK就話我用爆。

如果轉去用無限,佢應該就唔會話我爆。試用只用來開WhatsApp同Telegram,有時收下email。網頁好少開,又無裝Facebook app。又點會個個月用爆1GB呢,以前用其他台從來未試過。小弟自己寫software同寫app既,應該唔係我唔識量自己data用量掛?⋯⋯

言歸正傳,3打來叫我續約:
$146
4GB FUP
42Mbps 3G

今日又起佢哋舖見到佢個3G Lite
$108
5GB (帶number轉台,我要屈下個台有無得俾我轉plan有返5GB)
21Mbps 3G

睇落個3G Lite個速度都有21Mbps,小弟又用iPhone,成日換咭比較麻煩。真係唔識揀。

小弟無用開儲值咭,都係最近先上來睇,真係乜都唔識既。

本來用緊1GB Lte plan,好唔妥佢成日呃我數據用量。明明iPhone同Android都話我用咗五百幾MB,但3HK就話我用 ...
ntony 發表於 2016-8-9 20:33

其實,只要係覺得換卡麻煩,已經可以好安定咁選擇上台。

其實,只要係覺得換卡麻煩,已經可以好安定咁選擇上台。
mdws2002 發表於 2016-8-9 20:50

iPhone無雙咭,其實換咭的確係幾頭痕。不過核武咭搵代理儲值好似有優惠,唔係MNP核武都玩得過嗎?

本來用緊1GB Lte plan,好唔妥佢成日呃我數據用量。明明iPhone同Android都話我用咗五百幾MB,但3HK就話我用 ...

上台啦

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone

你覺得個台呃你,但又用返同一個台嘅儲值卡咁有趣
轉台啦

我用過mytv儲值卡,也覺得個台計算數據用量係計多左,但冇你咁嚴重。

你仲用返3台? 白尋煩惱!

你叫佢地 offer $98+18 5GB FUP 42Mbps 3G plan 好過...

我依家用緊3台88蚊6GB  加張your mobile卡開6GB都係128蚊一個月