聯通實名/轉名分享經驗

先交代情況:
卡:聯通 廣州從化卡
實名:原機主名字是亂碼 地址是國外

託國內朋友打電話問,張卡係咪一定要上從化實名,同埋無原機主的同意下的轉名手續.

一開始系叫上總部辦理手續,後來經理話廣州市內的營業廳都可以辦理.咁我就同朋友去越秀區北京路的門市辦理.
報電話,職員話個電話未實名,咁我就俾回鄉證佢做實名.
簽名,寫廣州地址,同埋另一個聯繫電話(必須大陸電話),咁我就填曬朋友的~無叫我提供最近通話或者充值記錄,發左個SMS收驗證碼就OK.

之後我話想順便換卡,都幾波折.
剛換上去發現只有2G網絡,職員就幫我開返3G網(業務類型叫預付費LTE服務)<---無另外收錢的
再試,顯示有3G,但就開唔到網頁,佢又幫我SET過APN,話港版機同內地唔同 可能要SET過(如有需要遲些再PO上來)總算能正常上網了.對了 張卡是可以用4G的~

P個S 上聯通網睇個人資料 證件寫中国香港特别******
但其實我是澳門的...算了應該不影響

唔洗拍個照呀

先交代情況:
卡:聯通 廣州從化毛卡
實名:原機主名字是亂碼 地址是國外

託國內朋友打電話問,張卡係咪一定 ...
Monni 發表於 2016-8-9 22:21

從化毛卡馬交朋友

唔洗拍個照呀
octopus 發表於 2016-8-9 22:50

唔洗啊 拍咩照?

從化毛卡馬交朋友
lasally 發表於 2016-8-9 22:52

Hi朋友

請問知唔知咩係毛卡?唔好係又毛,唔係又毛好喎

請問廣州從化卡 換卡後是用到3G 定 4G 上網呢

請問廣州從化卡 換卡後是用到3G 定 4G 上網呢
ijack2001 發表於 2016-8-10 00:45

兩樣都有

請問知唔知咩係毛卡?唔好係又毛,唔係又毛好喎
lailailai 發表於 2016-8-10 00:25

(OCS)广州从化村村通送IP300 <----這個,請指教?

有張聯通從化 0月租卡早前又係因為登記名字為亂碼英文字母而被半停機(只可打入、不可以打出)上廣州實名無需提供地址

(OCS)广州从化村村通送IP300
Monni 發表於 2016-8-10 01:10
你根據咩定義佢係毛卡呢?

PS:原來樓主已改了