[教學] 華龍打電話,去跌落2g?

華龍打電話時,會跌落2g,連3G/E 都唔會有

咁即係通話只會用2G? CMHK 2G coverage 係四間公司中最差,因cmhk 以前只有pcs, 唔似three/csl/smt 咁有gsm 900mhz ,而cmhk 3g 又剛剛起步

當部電話idle 時,會收cmhk 4g, 但通話時,就會跌落2g, 如果2g 無coverage 或收得唔好? 咁部電話顯示4g 收爆都無用?

咁即係通話只會用2G? CMHK 2G coverage 係四間公司中最差,因cm ...
ronan 發表於 2016-8-9 23:07

你有無打開漫遊模式?

CMHK 2G 點會最差。。。佢個voice 係十月之前都要靠佢,相反其他台都十有九頻寬都比左 4G...仲 PCS 廿幾年前咩

樓主試下用其他台SIM, 特別係c台,
以2G mode邊搭巴士邊講電話並保持通話,
睇下佢地有幾「好」,斷線斷幾多次?
跟住試下CMHK,就會比較到CMHK有幾合理。

利申: 唔係想讚CMHK 2G好,而係想話其他台2G差。

言歸正傳,CMHK 3G係租人網絡,
所以有可能冇比華龍卡享用,
變成一打電話就跌落2G.

但今年10.21後,CMHK有番自己3G,
可能會帶來改變。

CMHK 2G coverage 係四間公司中最差??
好明顯樓主未用過其它台的2G network.

CMHK 2G 點會最差。。。佢個voice 係十月之前都要靠佢,相反其他台都十有九頻寬都比左 4G...仲 PCS 廿幾年 ...
hostelworld 發表於 2016-8-10 07:15

其他台2G係差d...

CMHK 2G coverage 係四間公司中最差??
好明顯樓主未用過其它台的2G network.
FT907 發表於 2016-8-10 09:12

樓主又無錯播
不過佢話緊舊時

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - Android

我想問如果華龍卡轉去行2G,照可以上網嗎?速度幾快?128kbps?

當我張 3G/4G電話儲值卡. SET佢行2G EDGE.
Screenshot_2016-08-10-17-46-17 (Medium).jpg
Screenshot_2016-08-10-17-40-25 (Medium).jpg

咁即係通話只會用2G? CMHK 2G coverage 係四間公司中最差,因cm ...
ronan 發表於 2016-8-9 23:07

4G係無話音。所以voice call 一定要跌番落2/3G。但CMHK 未有自己3G,所以直跌落2G。