[操作疑難] micro sim 用 cutter 剪成 nano sim?

micro sim 用 cutter 剪成 nano sim 有沒有大問題??

我朋友用cutter 剪做nano sim, 啲金屬位都剪埋, 佢話之前用 Sony Z3, 有時追唔返 signal, 要熄機動一動張sim卡, 同一張sim 卡在Z5就冇問題....

1) 因為我有張大陸聯通已經冇得再實名, 我驚剪咗佢就冇得用?

2) 之後用adaptor, 放喺 Sony Z1, 會唔會俾啲 tray卡住咗出唔返嚟?

唔該曬各位師兄

micro sim 用 cutter 剪成 nano sim 有沒有大問題??

我朋友用cutter 剪做nano sim, 啲金屬位都剪埋, 佢話 ...
hiatus 發表於 2016-8-15 22:01

1) 點解會無得再實名嘅?即使無大卡,唔似好似有幾個通話紀錄嗰啲都係可以去做實名嘅咩?

1) 點解會無得再實名嘅?即使無大卡,唔似好似有幾個通話紀錄嗰啲都係可以去做實名嘅咩? ...
mdws2002 發表於 2016-8-15 23:51

淘寶買, 大陸有不認識的人已經幫我實名, 用左幾年唔想換

我朋友用cutter 剪做nano sim, 啲金屬位都剪埋, 佢話 ...
hiatus 發表於 2016-8-15 22:01

micro sim 剪成nano卡, 再加個adatpor個厚度有D炆 可能要磨
參考:http://www.hkepc.com/forum/viewt ... =2162253&page=7

熟手可做

生手勿動
或者搵張nano卡對一對你依家張卡的厚度

淘寶買, 大陸有不認識的人已經幫我實名, 用左幾年唔想換
hiatus 發表於 2016-8-16 02:59

有無朋友在大陸?叫佢地幫手問問當地營業廳 可唔可以做轉名(無原機主同意情況下)

micro sim 剪成nano卡, 再加個adatpor個厚度有D炆 可能要磨
參考:
Jdan 發表於 2016-8-16 03:22

生手勿動
或者搵張nano卡對一對你依家張卡的厚度
yamtw 發表於 2016-8-16 03:47

就係要是剪咗金少少金屬都冇問題? 最緊要夠薄?

1) 點解會無得再實名嘅?即使無大卡,唔似好似有幾個通話紀錄嗰啲都係可以去做實名嘅咩? ...
mdws2002 發表於 2016-8-15 23:51

有無朋友在大陸?叫佢地幫手問問當地營業廳 可唔可以做轉名(無原機主同意情況下) ...
Monni 發表於 2016-8-16 07:08

有大卡, 不過畀人實名咗點樣證明? 同埋可能一個月先打兩三個電話