[操作疑難] 會去兩星期四川旅行, 買乜data card好?

會去兩星期四川稻城亞丁旅行, 唔係大城市
想買 data card 用 whatsapp, 最好可以有埋通話
手上得部 LG Gpro, 單卡, 以我所知, 3G,4G都只可以用聯通, 是不是?

見到聯通跨境王加強版, 好似幾啱用:
http://cugstore.com/hk/prepaid-s ... der-king-extra.html
有30日數據組合 $68/500MB, 啱啱好 16號出發, 牌照費$9
面值$80, 68+9=77, 我少返大陸, 一次用完啱晒
但又見到唔係廣東省用, 有啲問題:
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=44&tid=2212847

請教大家意見? 有冇更好選擇?
Thank you

其實你沒其他台選擇,除非你願意用中移動 2G 上網

via HKEPC Reader for Android

會去兩星期四川稻城亞丁旅行, 唔係大城市
想買 data card 用 whatsapp, 最好可以有埋通話
手上得部 LG Gpro ...
superguyalan 發表於 2016-8-19 03:25

一次性使用又易買到,應該都係呢隻㗎啦。
不過,就記得一定要喺16號後先好啟用啊。(即係今個月底前去。)

香港主要制式係 WCDMA (3G) + FDD-LTE (4G)
大陸就係
中國移動: 主要制式 TD-CDMA (3G) + TD-LTE (4G)
中國聯通: 主要制式 WCDMA (3G) + FDD-LTE (4G)
中國電信: 唔使唸, 最差..

所以基本上你無得選, 如果你手機只支援單制式 (香港).

我o係四川海螺溝靠中電信2G上網,中移香港卡收唔到4G

好似在大陸開唔到data plan, 要在香港開左先。
有無ching知?

我o係四川海螺溝靠中電信2G上網,中移香港卡收唔到4G
rickywk 發表於 2016-8-19 10:54

張卡收到 4G,係你部電話行唔到 TD-LTE 姐

好似在大陸開唔到data plan, 要在香港開左先。
有無ching知?
yang123 發表於 2016-8-19 12:16

跨境王唔洗,但成日一過 Date 就好快爆 cap

除非好落後地方, 或者郊外, 現在普遍地方都收到 4G (中移動).

收到中電信2G, 收唔到中移動2G, 又真係好奇怪. .

張卡收到 4G,係你部電話行唔到 TD-LTE 姐
EvilKo 發表於 2016-8-19 12:24

我果隻係中移動CM512 wifi蛋