有無人知cmhk 點check 一卡兩號打出既通話記錄??

收到張單,話我一打兩號21/7-20/8 打出 用左 $254 (cs話我用左407分鐘),我係有用但覺得無用到咁多,6個幾鐘既打出用量,返左大陸幾日,只係係大陸打電話call 下車咁,夜晚打返香港報平安咁,俾到盡百幾分鐘到

跟住上網睇返通話記錄(睇21/7-20/8),個電話總打出分鐘係465,但多數係打idd 1551 ,懶得計數,心算約莫 220分鐘係打出既號碼係呢種 1551861xxxxxxx ,唔通我係香港打出既電話都計落一卡兩號打出

我問個cs 點樣計我407 分鐘打出既收費,佢叫我等陣,轉過頭就話免左我果407分鐘費用唔洗交

我話有用過當然要俾錢,無用過緊係唔俾錢,問佢點得出407分鐘,佢叫我睇21/6-20/7 既記錄,我話帳單寫係21/7-20/8 既收費黎喎,唔理照睇返21/6-20/7 既用量,都係係香港打idd 1551 既通話最多,完全唔知點得出407分鐘出黎,問佢點計點解都無結果,真接話waive我呢407分鐘,叫我自已下次留意下d 用量

岩岩再睇,唔知點解無喇喇收多 $20 中國漫遊數據用量

我係188 5gb 無限個plan ,印像中頭5gb 係中國免費,但我果5gb 跟本未用晒 ,用左2gb

如果係計6月,我用左4.75 gb ,因為呢個月住醫院,截單前最後一晚先狂download 定d 野黎睇,未入院前返大陸果陣用量都未爆

你係加左一卡兩號增值服務?
一卡兩號應該係跟一個大陸分鐘plan,當然係另加錢,抵唔抵係一件事……
而當中如果係香港打返大陸、大陸有人打俾你大陸號(不論你身在何處)或你係大陸打電話都會計IDD,所以你只計自己打出既電話係唔準。
至於漫遊數據費,首先個app顯示未必準,最穩陣一定係你自己係app到鎖返上限5GB。同埋睇你好似仲係舊約?可能大陸用4G要另外收錢。

BTW,乜CMHK hotline咁易話為,咁就可以免左你條數

你係加左一卡兩號增值服務?
一卡兩號應該係跟一個大陸分鐘plan,當然係另加錢,抵唔抵係一件事……
而當中 ...
Man@MFHK 發表於 2016-8-23 02:09

一卡兩號增值服務

我估計你未用過,佢分開收費,打出 同 接聽 會分開show幾錢 ,接聽就話唔知對方打我咩電話no,但打出一定要我身處大陸打先計,我係香港直接打大陸號碼會撥左落idd 001 條數到,圖片中個個月都有idd001 既收費就係唔小心係香港直接回撥大陸號碼所得黎

接聽計左我15分,打出話我打左407分鐘,但月費單收我打出397分鐘既錢,d 數都唔知佢點計出黎,好鬼亂,平時都懶得理,個個月交4百當正常,今個月無喇喇收600覺得有d 問題先睇下

一卡兩號增值服務

我估計你未用過,佢分開收費,打出 同 接聽 會分開show幾錢 ,接聽就話唔知對方打我咩 ...
faat 發表於 2016-8-23 03:03

唔係我用,不過係我開既,一卡多號通話組合100,即係包首100分鐘大陸通話,但你要留意返條款佢點計大陸分鐘,你係香港,人地打俾你大陸號碼係會扣香港加大陸分鐘。
睇app其實都真係唔易理解,但有次我打去hotline佢又真係講到俾我知。

唔係我用,不過係我開既,一卡多號通話組合100,即係包首100分鐘大陸通話,但你要留意返條款佢點計大陸分 ...
Man@MFHK 發表於 2016-8-23 03:42

我講左幾次,接聽用量正常,打出唔正常,你明唔明???

首先要樓主問問自己,喺唔喺已經沈船的新手?所為日防夜防。。。至於您住醫院方面又喺唔喺因為剛沈船,過度出力?
無論如何,官方出得呢條數梗有理由的,佢哋唔想小左個大PLAN客便(燒香){術語}一次罷了,唔信您試吓下次又打電話去CS。。。。。。

回覆 6# faat

提示:您只喺打出唔正常。。。不用尋找私家偵探了

我講左幾次,接聽用量正常,打出唔正常,你明唔明???
faat 發表於 2016-8-23 11:33
接聽計左我15分,打出話我打左407分鐘,但月費單收我打出397分鐘既錢

咁你個plan本身有無包大陸分鐘定係用幾多計幾多先?

回覆 9# Man@MFHK

樓主已經強調只係打出唔正常。。。。