[測試] MB博元 返大陸探親工幹4G上網好似幾啱用

近排搵緊啲返大陸可以上返FACEBOOK同埋LINE嘅電話卡
雖然我手上已經有張中聯通卡,每月交緊‘30元流量包500M 、6元来电显示包’但冇得用返平時香港嘅apps真係差咁啲。
今日就係深水埗搵到張叫MB博元。
如果入手一張一年5GB版,都係500HKD。

而對比返宜家嘅中聯通:(30+6)*12/0.85=508HKD = 500MBx12=6000MB=5.859GB
咁買一張MB博元除咗
1.係大陸打唔到電話(識用都係WeChat打電話啦宜家 ),
2.自己手機要支援到中國移動TDD制式
3.無得綁定你大陸銀行卡..etc
3.一炮過俾500大元之外,
有得用返玩返FACEBOOK ,仲包香港IDD返大陸1000分鐘 ,仲可以唔洗俾人實名認證抄我happy卡牌
應該無其他選擇了吧?

今日係尖沙咀測試咗一次速度,都有40幾Mbps

尖沙咀測試

另外,今個星期會返一返上深圳,到時候等我測試下個速度先。
不過上到去,都係用返speedtest 個apps 還是OFCA

試下返吾返到黎睇蘋果動新聞

have HK number? or just a data card?

近排搵緊啲返大陸可以上返FACEBOOK同埋LINE嘅電話卡
雖然我手上已經有張中聯通卡,每月交緊‘30元 ...
viiii 發表於 2016-8-24 02:10

1.係大陸打唔到電話(識用都係WeChat打電話啦宜家 ),

仲包香港IDD返大陸1000分鐘

即係其實打到電話? 係大陸對大陸打唔到?

用SMS CHECK淨幾多GB?

雖然我手上已經有張中聯通卡,每月交緊‘30元 ...
viiii 發表於 2016-8-24 02:10

你張大陸卡好貴
你張中港卡超貴

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android

貴....貴....貴....
間中上..或好少上...我吾會買咁貴
成日上..我會join中移月費plan..吾駛煩

鴨記檔主會比你影相?

其實有無D卡係無月費只計流量收費?

好貴下
少用又唔會一次過比幾百
多用咁少 data 又唔夠用

via HKEPC Reader for Android

其實都幾貴,for懶人用。