[操作疑難] 中國移動開完3glite plan都扣data錢?

之前主要都玩PCCW, 8仔CSL同Smartone卡
我一直都係咁用
熄數據,熄機,換卡,開機,打shortcode,等待收到啟用SMS,開數據

但今日中招 灰藍色卡($80) 3g/4g
開3glite plan,收到sms $0用到9月9, 開數據, download咗幾個pdf睇
再check一check餘額
$74->$69.1 ..

打上去29458888問話見到我開咗data plan,
但狂問我有無打電話/SMS之類
全部都無...又無漫游咗上大陸丫(我係港島南區喎大哥...)
佢地都答唔到點解仲扣餘額
...

咁就燒焦

你果張 1 卡 2 號係嗎?!
6 蚊月費喎你知嗎!?

via HKEPC Reader for Android

你果張 1 卡 2 號係嗎?!
6 蚊月費喎你知嗎!?

via HKEPC Reader for Android
c14101 發表於 2016-8-30 13:25

唔係, 我個張係LOCAL的...
$80有 $78儲值額. 2016年6月30日到期, 開卡打咗193193就放埋一邊

開左卡每月扣2蚊

回覆 1# Rockman27

揾manager問,叫佢比番你

開左卡每月扣2蚊
semuel 發表於 2016-8-30 14:18

已扣到 74

之前主要都玩PCCW, 8仔CSL同Smartone卡
我一直都係咁用
熄數據,熄機,換卡,開機,打shortcode,等待收到 ...
Rockman27 發表於 2016-8-30 12:48

系統問題掛
佢當咗你行 pay as u go,所以先 reserve $5 留作 data 之用?

系統問題掛
佢當咗你行 pay as u go,所以先 reserve $5 留作 data 之用?
QAFHK 發表於 2016-8-30 14:37

應該唔係, 如果係的話唔會扣到有小數位.
$69.10

對唔住,我一開始睇你個post我都唔信
點知就發生係我身上
我用$78 2G card,冇行政費
我開左$38 1GB plan,原本有$110,開左之後變$72
中間都有check過係$72,但而家再check,無端端得番$68.4
我係完全冇打或者聽過電話,就算按錯制,都冇可能扣$3.6
我用左張card 7-8年,從來未試過有呢個情況,只係月中增值$100換左nano sim
$3.6一次我唔介意豪俾佢,但如果之後唔知陰d陰d咁扣,仲甘過俾行政費
我懷疑佢個系統有bug

對唔住,我一開始睇你個post我都唔信
點知就發生係我身上
我用$78 2G card,冇行政費
我開左$38 1GB plan, ...
stern123 發表於 2016-8-31 14:11

前幾個月用CMHK都亂扣錢,打hotline揾manager終於比番我,仲比多五十蚊