香港聯通 香港及澳門7日上網卡 包膠(我知錯了~)

昨天去了澳門一轉即日來回, 事前在鴨記買了香港聯通香港及澳門7日上網卡, $40
https://www.cugstore.com/hk/data ... days-unlimited.html
本來係想用最平 (買卡計) 方法上到網 check 到 whatsapp, email, FB 就收貨

這卡用 3 台, 在香港上網沒問題 (話就話 42mb 速度, 實測都有 20mb, OK lar)
但在澳門就慘囉, 滿格但大部份時間都係得 0.1-0.4mb, check 文字網頁都有困難

莫講當地政府和賭場 wifi 快過佢,
連以前 Easycall 都快過佢順過
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2242280

我知錯了, 以後不會再用任何聯通 "3gnet" 的外國漫遊上網卡!

唔關聯通事。 用過都知澳門3 係最差的網。 網速唔郁

昨天去了澳門一轉即日來回, 事前在鴨記買了香港聯通香港及澳門7日上網卡, $40

本來係想用最平 (買卡計) 方 ...
c14101 發表於 2016-10-5 18:18

呢張野用黎send whatsapp都厭慢仲話1G後限速,同足7日都用唔到1G

仲有 澳門只有 澳門3 係3G無4G
下次去澳門。 在碼頭鋪仔買澳門電信。 佢係最快。

3 澳門已經有 4G
上佢個網見到有 $50 4G 預付卡賣(以前 4G 卡係 $100,新卡係 50)
只係或者碼頭無得賣 (香港 fb 數據世界都見有)

3 澳門已經有 4G
上佢個網見到有 $50 4G 預付卡賣(以前 4G 卡係 $100,新卡係 50)
只係或者碼頭無得賣  ...
QAFHK 發表於 2016-10-5 19:37

係呀。 我out date了。 多謝指點迷津。

仲有。 樓主張卡係港澳 1GB FUP 7日。
佢香港測幾次速。 在船悶悶哋睇下片。
去到澳門用晒1GB, 跌落128k, 128K咪就係測速 0.12M囉

去到澳門用晒1GB, 跌落128k, 1 ...
suiyan 發表於 2016-10-5 19:46

絕對不會,我琴日開卡至這一刻,兩天只用了共 251 mb,  今天在香港正常速度上網聽商台

船出了大嶼山上跟本連唔到上網

via HKEPC Reader for Android

去到澳門用晒1GB, 跌落128k, 1 ...
suiyan 發表於 2016-10-5 19:46

聯通卡,未必俾佢用 4G network
不過佢咁嘅速度
我都唔知係 聯通問題 定係 3 問題,定係兩者都有問題(無可否認 3 個 3G 係差到爆)
或者用返 香港3/澳門3 甚至 英國3 出嘅卡 嚟比較會好的?

回覆 5# QAFHK
顯示LTE