"太陽台" 網絡

請問"太陽台" 喺用 CXL 定喺 PXXW-HXT嘅網絡?

聽講話CXL同 PXXW-HXT要合併成一個單一網絡,不過唔知幾時完成。

請大家指教。

回復 1 #post

合拼基本上就已經完成左
太陽台會用到前pccw hkt嘅頻段亦可以用前CSL嘅頻段

via HKEPC Reader for Android

回復 post

合拼基本上就已經完成左
太陽台會用到前pccw hkt嘅頻段亦可以用前CSL嘅頻段

via HKEPC Reade ...
日本和牛 發表於 2016-10-11 11:22

多謝回覆。

我只會講﹐一直都係用 454-00 的sim卡﹐即係前csl/one2free 的網絡sim卡。

我只會講﹐一直都係用 454-00 的sim卡﹐即係前csl/one2free 的網絡sim卡。
peter_chan 發表於 2016-10-11 11:57

多謝回覆。

有張"潤X"儲值卡喺用45409,租用CXL網絡。

其實可唔可以理解成嗰個5位數字只喺一間電訊公司嘅代號,至於佢用邊個網絡提供服務喺另外一回事。

下年就無分別架啦
來源: HKT年報

下年就無分別架啦
來源: HKT年報
冷 發表於 2016-10-11 13:08

多謝,資料好有用。

多謝回覆。

有張"潤X"儲值卡喺用45409,租用CXL網絡。

其實可唔可以理解成嗰個5位數字只喺一間電訊公司 ...
post 發表於 2016-10-11 12:55

454-09 係潤X﹐但以MOVO 方式﹐背後係可以隨時轉任何一個台的。

同太陽台的運作方式唔同的。

如果MOVO 方式運作﹐又係用番有網絡的網絡商code﹐這便會全套用晒單網絡商﹐唔可以隨時轉用另一家網絡商﹐一旦更換便要換sim。
而太陽台其實而家店舖招牌都講得好清楚﹐係HKT(即前CSL) 與電訊數碼的聯營公司﹐試問又點會無情情轉用其他網絡商提供服務。

454-09 係潤X﹐但以MOVO 方式﹐背後係可以隨時轉任何一個台的。

同太陽台的運作方式唔同的。

如果 ...
peter_chan 發表於 2016-10-11 14:00

解釋好詳細,謝謝。