3接收問題

我現時用的是iPhone 5s,自從續了3的3G plan後,經常出現斷訊號的情況,在未續約前的LTE卻沒這問題(但當時3G通話已經有斷的情況,但旁人用iPhone 6的3G plan通話卻很正常)。不知道是否iPhone 5s的接收能力較弱,還是3的3G訊號較差呢?

設定- 關閉4G

設定- 關閉4G
kwongoc_1016 發表於 2016-10-23 22:26

但我現在用的已是3G plan,與這個設定有關嗎?另外若日後續約時改回用LTE plan,3G通話斷的問題不就無法解決?謝謝!

3仔台個3G一向都好差嘛,幾年前我用到頂唔順要轉台。。後來佢出咗4G後聽講4G ok番啲。

3仔台個3G一向都好差嘛,幾年前我用到頂唔順要轉台。。後來佢出咗4G後聽講4G ok番啲。 ...
kkchuang 發表於 2016-10-23 22:40

我到明年1月下旨就到期,還在想好不好續3的LTE plan(希望仍有Corp Plan $148 LTE 5GB FUP),始終3較便宜……

3G每到某一兩個地點例斷,室內有時收爆但玩遊戲時仍會斷線,以前LTE不會這樣……

我到明年1月下旨就到期,還在想好不好續3的LTE plan(希望仍有Corp Plan $148 LTE 5GB FUP),始終3較便 ...
tltdoraemon 發表於 2016-10-23 22:43

而家HKBN嗰個咪仲平,不過都要睇你嗰度SMT 收得好唔好

回覆 3# tltdoraemon

手機唔會知你用3G定4Gplan,佢收到4G就會踢你上4G,不過個台唔allow,就會出現短暫無信號情況,以前fd用Smartone限速plan都有類似情況。

而家HKBN嗰個咪仲平,不過都要睇你嗰度SMT 收得好唔好
kkchuang 發表於 2016-10-23 22:46

HKBN好像沒有$148 LTE全速 5GB FUP這類plan吧?我要再研究一下……

回覆  tltdoraemon

手機唔會知你用3G定4Gplan,佢收到4G就會踢你上4G,不過個台唔allow,就會出現短 ...
kwongoc_1016 發表於 2016-10-23 22:47

原來如此,我嘗試鎖在3G吧,看看情況有否改善,謝謝!

回覆  tltdoraemon

手機唔會知你用3G定4Gplan,佢收到4G就會踢你上4G,不過個台唔allow,就會出現短 ...
kwongoc_1016 發表於 2016-10-23 22:47

Exactly, 我有個 3 3G plan 用係 iPad , 開左 LTE 會經常斷訊號

之後關閉 LTE, 宜家可以穩定地收 3G