中國電信 天翼 的接收如何?

想問下中國電信 天翼 的接收如何? 如跟聯通移動比那個好D?
如沒4G時會收3G? 3G 好像要用CDMA 先收到?

想問下中國電信 天翼 的接收如何? 如跟聯通移動比那個好D?
如沒4G時會收3G? 3G 好像要用CDMA 先收到? ...
fbilly 發表於 25-10-2016 12:07

最緊要,你個電話,用唔用到中訊呢張卡!

回覆 2# 陳大文

謝謝回覆, 我上網找了一輪, 唔係咁多電話用到....

因為我看到電信有張4G卡, 0月費(6元來電硬食) 日費$1 800MB 可不斷叠加, 本來想出的. 現在放棄.

回覆  陳大文

謝謝回覆, 我上網找了一輪, 唔係咁多電話用到....

因為我看到電信有張4G卡, 0月費(6元來電 ...
fbilly 發表於 2016-10-28 10:20

4G 都或者 OK 不過一收唔到 4G 就會完全失聯
( 電信 4G 行 FDD 1800 同 香港一樣,不過唔係只行 FDD 仲有 TD LTE
3G CDMA 就香港既機真係小之又小,可能仲小過移動 TD-SCDMA... CDMA 連港版 iPhone 都無 support )
頭盔 mode 無用電信

睇內地人評語,話4G 方面係覆蓋電信最好,4G 好似係FDD 2100 + TDD 唔知幾多。
3G 就係CDMA EVDO。上行好似最快都係3.6M。
通話全部都係用返 CDMA 1X,所以全網通的機先用到。我試過小米紅米碌三 OK。

電信張日租卡係平,過有師兄好似講過電信只接受內地身份證實名?定係我理解錯。

回覆 5# tp380

我問清楚再答你, 是否只可國內人伸請.
另外張日租卡只係深圳係本地, 其他地方就當外地.
如果用到真係幾平下, 又唔洗就著用.

睇內地人評語,話4G 方面係覆蓋電信最好,4G 好似係FDD 2100 + TDD 唔知幾多。
3G 就係CDMA EVDO。上行好似 ...
tp380 發表於 2016-10-28 13:54

唔建議用電信卡
我有張電信毛,4G當然冇問題,但3G上到2M已偷笑
手機必順全網通,如長養香港又未必收到CDMA訊号,啫係不便處理大陸業務,用落會好多限制,

師兄果張係邊度的毛?
廣東電信卡好似話自動開通香港G-C漫遊?印象中好似見過 D 咁的嘢。

我上2個星期先去電信用回鄉卡實名左張1元5小時3g卡,之前冇實名被停機

用緊, 係深圳, 只接受內地身份證實名.