[急問]電話收短訊問題

用緊 sun mobile, 明天要過澳門, 請問電話在澳門能收到香港 pps 寄來 sms 短訊嗎?thx.

接收sms一向都不收費。 只要開通漫遊就得

接收sms一向都不收費。 只要開通漫遊就得
suiyan 發表於 2016-10-27 23:57

enable "data roaming" 就收到香港 sms?

sms唔關data roaming事。 係你張sim卡要開通漫遊服務。
suiyan 發表於 2016-10-28 00:38

即係要打電話去 sun mobile 叫佢地 enable 漫遊服務?

sun mobile 網頁

enable "data roaming" 就收到香港 sms?
372366 發表於 2016-10-28 00:03

sms唔關data roaming事。 係你張sim卡要開通漫遊服務。

即係要打電話去 sun mobile 叫佢地 enable 漫遊服務?

sun mobile 網頁
372366 發表於 2016-10-28 00:20

閣下用咩方法比台費,開通“國際漫游”好似要比“按金”。

回覆 3# 372366

你唔係打算用佢响澳門上網就唔好開DATA ROAMING啦....
小心會收你好貴漫遊數據費...

data roaming 同 roaming 唔同的.唔識咪亂嗡害人!

data roaming 漫遊數據(上網), 貴到 hihi.
roaming 只係語音及 sms, 唔打出或接電話或send sms , 係不收費的, 而收 sms 亦是免費

其實我都唔明,點先可以用到roaming,但是又不開data roaming。我之前 都有同樣的問題,一直未有正確答案?

其實我都唔明,點先可以用到roaming,但是又不開data roaming。我之前 都有同樣的問題,一直未有正確答案? ...
rthkepc 發表於 2016-10-28 21:03

roaming 去台開,DATA roaming 可以要求唔開~
另外手機setting 入面(上面#3) 唔好唔剔~