中國移動香港2100MHz頻譜專區

於港鐵太子站往油麻地站發現提供LTE 2100MHz。
CMHK LTE 2100MHz.jpg

都難為了CMHK.
1800得10MHzx2闊,重要同2G爭,
2600闊就闊啦,但地鐵又未得,
惟有開住2100頂住先。

話時話,港鐵幾時變得又大貪,
起天線又慢吞吞的?

其他區域唔覺有,3G的code仲係454-13,有部分手機仲係顯示漫遊

都難為了CMHK.
1800得10MHzx2闊,重要同2G爭,
2600闊就闊啦,但地鐵又未得,
惟有開住2100頂住先。

話時 ...
PN420 發表於 2016-10-29 00:56
應該是9.8MHz X 2。

應該是9.8MHz X 2。
octopusman 發表於 2016-10-30 20:41

應該唔會9.8x2呀
LTE好似要3x2/5x2/10x2/20x2一組一組咁先開到
9.8MHz x2呢到差每邊0.2MHz先夠10MHz

無野話唔得既,有師兄post左3仔用4.8Mhz x2 做LTE900啦

無野話唔得既,有師兄post左3仔用4.8Mhz x2 做LTE900啦
jd2268 發表於 2016-10-31 12:57

3台lte900係一組5MHz

更正上面
要一組連貫既1.4MHz,3MHz,5MHz,10MHz,15MHz,20MHz先可以做lte

4.8MHz同9.8MHz係唔可以做lte

應該唔會9.8x2呀
LTE好似要3x2/5x2/10x2/20x2一組一組咁先開到
9.8MHz x2呢到差每邊0.2MHz先夠10MHz ...
jayden1127 發表於 2016-10-30 21:34
對不起!本人看錯了,中國移動香港2100MHz頻譜只有9.8MHz X 2頻寬。

回覆 7# jayden1127

呢張係3台
    center freq係果段4.8Mhz既中間,拎左黎做好多地方既band 8 LTE,可能拎黎行3Mhz掛

定係行3段1.4Mhz?
或者因為上下CSL同SMT都用唔到而食盡左guard band?

回復 9 #killerkillua

3HK段band8 LTE行5MHz

via HKEPC Reader for Android