請問 八達通sim卡 使用問題

請問用有nfc功能嘅手機插入八達通sim卡之後,使唔使要安裝八達通個app?同埋使用嘅時候,例如充值或者消費時,需唔需要打開個app? 謝謝幫忙!

要裝APPS, 要UNLOCK 機, 打開APPS 與否就忘記了.

要裝APPS, 要UNLOCK 機, 打開APPS 與否就忘記了.
貧果 發表於 2016-11-1 00:53

係apps一定要裝﹐當然使用時一定要開NFC啦。

但係交易時(付款/增值/用另一部機check balance) ﹐都係唔需要開mon的。
八達通從來無迫你lock機的﹐所以唔存在一定要unlock機。

不過﹐有人反映如果你唔係NFC 長開﹐未必每次開NFC 便可即用到八達通﹐要入一入apps 或用小工具去睇balance才會用到八達通功能。

回覆 1# irhk

Ching, 唔係所有NFC手機都support 八達通, 可以上呢個網睇吓你部機得唔得:

http://www.octopus.com.hk/custom ... /list/tc/index.html

回覆  irhk

Ching, 唔係所有NFC手機都support 八達通, 可以上呢個網睇吓你部機得唔得:

...
me632pro 發表於 2016-11-1 10:58

基本上有NFC功能既手機都support八達通,佢列出主要係大牌子有NFC功能既手機黎

基本上有NFC功能既手機都support八達通,佢列出主要係大牌子有NFC功能既手機黎 ...
ronaldwu168 發表於 2016-11-1 15:07

緊係吾係,VEGA 860就用吾到啦,吾好隨便講

基本上有NFC功能既手機都support八達通,佢列出主要係大牌子有NFC功能既手機黎 ...
ronaldwu168 發表於 2016-11-1 15:07

我部Galaxy Nexus有NFC都唔用得八達通SIM

其實只要插左張sim入機 開埋nfc就用到 當然要著左機喇
八達通app可以唔裝 電話唔駛解鎖 其實就算冇著mon都會拍到

小米5 ,5s 樂視 pro3 一定係異數

日系電話可以用到嗎?