中移"卡巴人"開4G還是3G限速無限上網速度上比較快?

中移卡巴人卡,放入iPad當上網卡用,增值用app來增值因此其實幾方便 (不用拔卡出來放入手機內增值,之後又插番入iPad)。用緊30日4G限速無限上網plan,但同一位置睇到ViuTV片 (用ViuTV app)而睇唔到TVB片(用myTV Super app)。明白使用地點(gym room)接收中移網比較差,以前用myTV app係時不時睇到的,TVB硬要人轉用myTV super app就睇唔到了,Viu寫app寫得好過myTV super係其中一個問題,網速應該都係問題(接收比較差)。

扒番之前文章話反而中移3G網的網速比4G的更快,同是$98/30日,是否開3G plan比4Gplan較好?

中移卡巴人卡,放入iPad當上網卡用,增值用app來增值因此其實幾方便 (不用拔卡出來放入手機內增值,之後又 ...
ffantasy 發表於 2016-11-3 16:54

同是$98/30日 said by who? 68 vs 98 wo
既然 viu ok.... 咁,唔係網速問題掛?
btw 係唔係你 viu 睇哂D data ,到試 mytv 後已經落左 384kbps?
PS 你爬下文就知 3G 68 4G 98 有乜分別,兩個都係行 4G LTE 架!

無分別, 粉絲就不能當魚翅

同是$98/30日 said by who? 68 vs 98 wo
既然 viu ok.... 咁,唔係網速問題掛?
btw 係唔係你 viu  ...
QAFHK 發表於 2016-11-3 17:04

是嗎?4G plan同3G plan同速?我睇網速多於4G vs. 3G(其實無意思),那我下次續plan時改上$68 3G plan先

謝謝!

是嗎?4G plan同3G plan同速?我睇網速多於4G vs. 3G(其實無意思),那我下次續plan時改上$68 3G plan先

...
ffantasy 發表於 2016-11-3 18:22

唔係無,只係唔大
你而家都用緊 4G lite plan
check 下自己用左幾多流量,再測下速,參詳下就知道箇中玄機 (提示 1Gb or 2Gb data)

咁既價錢食左咩就咩,仲理咁多,遲早無得你用

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

唔係無,只係唔大
你而家都用緊 4G lite plan
check 下自己用左幾多流量,再測下速,參詳下就知道 ...
QAFHK 發表於 2016-11-3 18:35

師兄,我用3g 個陣,upload 可以去到2.4m, 但download 只有400k 左右,正唔正常?

師兄,我用3g 個陣,upload 可以去到2.4m, 但download 只有400k 左右,正唔正常? ...
guidoip 發表於 2016-11-3 21:05

試下凌晨再試

98@4G/3G --->5M/5gb fup---->1M /unli
68@4G/3G  --->1M/unli

via HKEPC Reader for Android