停台要一個月通知?

話說用緊「身」mobile, 冇合約在身,每月17號截數,今日去鋪頭攪停台,佢話要12月17日先停得,要我用多一個月,這是正常嗎?假如帶number 過台又要早一個月通知?正常新台會早一個月通知對家嗎?

話說用緊「身」mobile, 冇合約在身,每月17號截數,今日去鋪頭攪停台,佢話要12月17日先停得,要我用多一個 ...
UN 發表於 2016-11-5 03:37

普通停用要一個月通知. 最長可以90天前通知.

帶走號碼就付清你截數前的費用, 即係本期費用, 隨時走得.

比48元mnp轉去 smt儲值卡, 好過比多一個月月費

比48元mnp轉去 smt儲值卡, 好過比多一個月月費
yauwan 發表於 2016-11-5 07:17

人哋講緊要提前一通知停台,同儲值卡有乜關係?咪响度懶叻啦!扮識嘢

人哋講緊要提前一通知停台,同儲值卡有乜關係?咪响度懶叻啦!扮識嘢
chriswy 發表於 2016-11-5 08:12

叻唔切果個好似係你
今日係11月5日,樓主截數日係每月17日
依家舊台話今日通知都要12月先可以停台

假設樓主一個月月費要$80
11月18日新一期單已經要收呢一個月月費
我但轉台只要幾日前申請, 樓主今日去smc申請轉去儲值卡,一來可以慳返幾十蚊,二來到時張卡到期/無晒錢咪又樣係停咗台。

話說用緊「身」mobile, 冇合約在身,每月17號截數,今日去鋪頭攪停台,佢話要12月17日先停得,要我用多一個 ...
UN 發表於 2016-11-5 03:37

正常每個台都要30日通知期的﹐所以自己計日子。

當你係17號截數﹐今天(5號)通知他們停止服務﹐最快下個月5號生效(Last 有得用係4號)。
只不過對方係唔會退錢給你﹐即係5-17號的費用你會蝕左﹐所以一般停台都會叫你跟番截數日﹐用盡一個月的月費。

反正你的月費都係相同﹐早停與遲停都無分別﹐當然係用盡所有日子啦。

轉台又是另一個情況﹐係不需要通知原本的服務供應商的﹐所有野新台代辦﹐即係睇番新台最快幾時做到便可。
但都係一句﹐早過截數期﹐即係你自己都蝕月費﹐所以一般人都會取最後的一兩天。亦有人用到盡﹐截數日當天轉台。

** 緊記﹐通知了舊台停止服務﹐即使未生效﹐都有機會唔放number給予新台﹐令你轉台失敗 **

叻唔切果個好似係你
今日係11月5日,樓主截數日係每月17日
依家舊台話今日通知都要12月先可以停台

...
特警仔 發表於 2016-11-5 08:59

咁帶NUMBER 去儲值卡好過我比多一個月月費

回覆 6# peter_chan

THX

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 4# chriswy

CHING..今次你快左啦...轉去 儲值卡真係ok架..吾駛比一個月通知 ..