[世紀互聯集中討論] 個2300 LTE睇黎會做南丫島先

最近收到風南丫島好遲下會有高速上網
新界村屋估佢唔會大量做架啦,何況愈黎愈多地方有光纖/VDSL

至於長洲同坪洲估計都唔會做,因為已有PCCW光纖覆蓋。

真係想知佢2017年4月前做唔做到3000間村屋網絡覆蓋

根據多方面資料,最高速度100M,月費最少$2XX(有冇FUP唔知)

南丫島人口約5,900人
回覆 2#

2XX ....
用Csl. 無限 比這更好.....
2XX+2XX/3XX(流動數據服務 = 4XX/5XX > 4XX (Csl. 無限
btw 最近Csl. ping 不錯 1X ms

唔知會租CMHK定3發射站呢?

唔知會租CMHK定3發射站呢?
arrows 發表於 2016-11-6 10:42

自己有牌照﹐自己有頻譜﹐主打係固網﹐加埋這南Y島地形﹐真係2邊碼頭(或中心位置)位各整1個發射站﹐已經夠照顧2大區域的村民。

所花成本係好有限。

自己有牌照﹐自己有頻譜﹐主打係固網﹐加埋這南Y島地形﹐真係2邊碼頭(或中心位置)位各整1個發射站﹐ ...
peter_chan 發表於 2016-11-6 11:02

2300mhz 入室內會唔會好廢? 如果係可能要裝多幾個發射站

2300mhz 入室內會唔會好廢? 如果係可能要裝多幾個發射站
Helevte 發表於 2016-11-6 11:39

那處全部都係平房﹐按理唔會有大問題。

即使要多個站﹐你估成本真係會拉得好高咩。一個主站 + 微波射去副站﹐淨係申請電力便可加站。

南丫島人口約5,900人
回覆  冷

2XX ....
用Csl. 無限 比這更好.....
2XX+2XX/3XX(流動數據服務 = ...
ykaho 發表於 2016-11-6 08:50

你住南丫島? csl 速度有幾多?

呢間21世紀互聯, 我見佢個牌咁耐又唔開波。
我以為佢投個牌返來, 然後連牌連公司等收購。

呢間21世紀互聯, 我見佢個牌咁耐又唔開波。
我以為佢投個牌返來, 然後連牌連公司等收購。 ...
suiyan 發表於 2016-11-6 17:17

浪費大氣頻譜,就算覆蓋南丫島都係咁話

用data plan更加實際