數碼通與愛立信合作為本港5G鋪路

愛立信與數碼通(315)宣佈,攜手將SmarTone網絡提升,推進超越4G網絡的新里程。SmarTone已選定愛立信作為其未來五年核心網和無線接入網(RAN)的唯一供應商,合作將進一步加強為到香港發展5G鋪路。
雙方亦已為在港推出LTE-Advanced及LTE-Advanced Pro的4.5G服務展開緊密合作,並為於日後在香港進一步發展5G網絡鋪路。

死馬通又同愛垃圾加監5年

死馬通又同愛垃圾加監5年
jd2268 發表於 2016-11-9 02:23

家陣得番佢一個用ericsson 你仲想佢轉?
    起碼5年唔會轉第間
    唔知之前CMHK係咪同中興&ericsson 毀約

換設備工程成本太大
如果唔係大改(e.g. HKT併CSL),一般好少轉設備商
CMHK 可能係阿爺要用國貨

咁我效忠SMT,起碼唔使俾已經用華為來俾人監控

回覆 5# Seebrother

仲有年半csl約

換設備工程成本太大
如果唔係大改(e.g. HKT併CSL),一般好少轉設備商
CMHK 可能係阿爺要用國貨
arrows 發表於 2016-11-9 07:43
難道數碼通資金很多,死愛面子,不喜歡內地牌子?中國移動香港更換設備商應該要很大工程成本。

SMC 真係好有性格,全香港只係SMC 唔租網比其他公司,如CM MOBILE 租CSL ,聯通租THREE 和PCCW, CMHK 租PCCW(3G), 信京租CMHK

但最近因為SMC 想攪寬頻,先同HKBN 合作,租網比HKBN

所以SMC 個網真係最穩定

SMC 真係好有性格,全香港只係SMC 唔租網比其他公司,如CM MOBILE 租CSL ,聯通租THREE 和PCCW, CMHK 租PCCW(3G), 信京租CMHK

但最近因為SMC 想攪寬頻,先同HKBN 合作,租網比HKBN

所以SMC 個網真係最穩定
ronan 發表於 2016-11-10 21:13
感覺上不是想賺取更多盈利,可能有新鴻基地產背景

SMC 真係好有性格,全香港只係SMC 唔租網比其他公司,如CM MOBILE 租CSL ,聯通租THREE 和PCCW, CMHK 租PCC ...
ronan 發表於 2016-11-10 21:13

哈。
smc租 hkbn寬頻
hkbn租番佢無線

咁雙方在會計上, 有收入有支出, 變相唔使真金白銀俾錢就有得用。
雙方都有得益。