點解大家咁追捧VoLTE?

voice call 用得幾多?   (2G3G都聽得清楚吧.)

上網時使用無法語音通話的 LTE 網路,需要語音通話時則切換至 3G 網路,(有乜所謂? 又不是收唔到.(

在 VoLTE 的架構下,用戶在通話時可以持續保持 LTE 連線,因此一邊打電話一邊傳檔也 OK, (有冇咁忙丫??)

電信業者預估最快 1~3 秒就能接通 (等多幾秒會死? 真係人生苦短?)

似乎冇乜實際作用, 若要俾貴d才可用VoLTE, 我就覺得唔值了, 歡迎理性討論.

voice call 用得幾多?   (2G3G都聽得清楚吧.)

上網時使用無法語音通話的 LTE 網路,需要語音通話時則切換 ...
FT907 發表於 2016-11-10 09:53

現實係 4G 轉回 3G/2G 最少5-6秒﹐如果雙方都係4G無VoLTE﹐隨時成8-10秒才可成功駁通。

只要收call一方網絡唔穩定﹐3G/2G收唔到/轉唔到﹐仲會miss call。

香港地﹐沒有電訊商會因為 VoLTE 而收額外費用﹐只有是否提供給你用。
所以﹐有得用VoLTE 當然要用埋啦﹐voice call 會穩定好多的。

正確...
#1 若要俾貴d才可用VoLTE, 我就覺得唔值了
#2 沒有電訊商會因為 VoLTE 而收額外費用

Case close.

LTE 本身係 data network,VoLTE 就好似 VoIP 一樣,係 LTE 架構只係應用一部份。技術上 VoLTE 同 2G/3G 語音係完全 2 樣野。

VoLTE 因為頻寬大左,bitrate 高左,聲都靚左。

假如你覺得無需要,真係可以用番 2G,甚至傳統電話。反正你對通話都好似無需求。

LTE 本身係 data network,VoLTE 就好似 VoIP 一樣,係 LTE 架構只係應用一部份。技術上 VoLTE 同 2G/3G 語 ...
kcl0203 發表於 2016-11-10 10:22

其實以前2G/3G 通話音質都唔差的﹐但去到3.5G年代﹐上網需求大增﹐電訊商便把每條voice call的bitrate加強壓縮減少bitrate﹐自此通話音質便開始下降了。

好簡單,有人打俾你,講講下有個重要WhatsApp message,又或者通話時,對方想send d野你睇,又或者講緊電話時想check KMB下一班車,再或者講緊電話,你有野想send俾對方睇。用2G,傾幾耐電話,個WhatsApp就停幾耐。

你認為無需要,但我相信需要既人都好多囉

3G傾電話時data都會變慢,有得用VoLTE一定用

2G 我已覺好足夠.

好簡單,有人打俾你,講講下有個重要WhatsApp message,又或者通話時,對方想send d野你睇,又或者講緊電話 ...
m2toby 發表於 2016-11-10 10:37

不過唔少人voice同data分開兩張SIM, 用緊voice應該用唔到data.....

PS 有錯請指正

好簡單,有人打俾你,講講下有個重要WhatsApp message,又或者通話時,對方想send d野你睇,又或者講緊電話 ...
m2toby 發表於 2016-11-10 10:37

其實VoLTE 起香港都發展左4-5年架啦....
樓主仲係用緊D限速3G無限上網plan....
算啦...其實無討論價值!

我用iPhone 4果陣時 (果時仲未興有android的3G年代),
我用手機上網睇緊報紙Apps + 一邊聽歌;
有來電時, 只係可以傾到電話, d 報紙apps, whatsapp全死....你話幾咁唔方便?!

其實VoLTE 起香港都發展左4-5年架啦....
樓主仲係用緊D限速3G無限上網plan....
算啦...其實無討論價值!
...
黑面人 發表於 2016-11-10 10:47

因為自己無VOLTE而自我感覺良好啫

VoLTE真係好有用. 用M8, SUPPORT VOLTE 不過香港無得用. VOICE CALL 無得上網CHECK 野.
換左HTC 10 仔之後, 一天都光哂