中國移動香港(PEOPLES)基站

於港鐵太子站車站大堂近A出口拍攝,早前3香港增設小型基站 Small Cell ,可有效改善人流密集地區的接收及網絡繁忙的相關問題。原來不單止只有3香港安裝,原來所有營辦商都會安裝。

有關小型基站報道,請參閱以下連結

3香港公司新聞稿︰按此
unwire︰按此
eprice︰按此

基站是甚麼牌子?
可發射band1/band7/band40信號?

基站是甚麼牌子?
可發射band1/band7/band40信號?
Helevte 發表於 2016-11-12 21:25
不知道,因為沒有註明。只知道當時可以接收20MHz X 2的2600MHz訊號。還有,除了數碼通外,其他營辦商的小型基站外型與中國移動香港相同。

圖中右手邊嗰兩支基站係屬於CMHK
已經由以前嘅愛立信 換成而家嘅華為
地點:藍田
cmhk基站華為 (Copy).jpg

圖中右手邊嗰兩支基站係屬於CMHK
已經由以前嘅愛立信 換成而家嘅華為
地點:藍田
...
日本和牛 發表於 2016-11-13 00:38
你又知圖中右手邊嗰兩支基站係屬於中國移動香港,請問該基站是新安裝或只更換設備,如何去該處的頂層?

其實有冇方法可以睇到哂香港基站分佈

回覆 5# octopusman

該地點嗰兩支新嘅發射基站係華為 推斷由CMHK去更換(近期宣佈轉換設備供應商)
    加上原本該位置有兩支愛立信嘅基站 而家換成華為 所以先推斷係屬於CMHK
    csl.同3本身都冇用愛立信嘅設備

回覆  octopusman

該地點嗰兩支新嘅發射基站係華為 推斷由CMHK去更換(近期宣佈轉換設備供應商)
     ...
日本和牛 發表於 2016-11-13 15:07
天線應該不是華為,而是天線接駁的設備。

請問閣下怕不怕?

回復 8 #octopusman

有咩好怕   又唔係長期企係隔離

via HKEPC Reader for Android

回復 octopusman

有咩好怕   又唔係長期企係隔離  

via HKEPC Reader for Android
日本和牛 發表於 2016-11-13 19:05
難道閣下會反對流動營辦商於閣下居住的屋苑安裝基站?