[操作疑難] 七仔八達通sim 可伸自動增值嗎?

如題。
如可,咁咪可以玩嗰啲自動增值拎回贈???

via HKEPC Reader for Android

自己打cs,fb問

實測用張過了期的711 SIM 係可以申請到自動增值同埋攞到回贈。

申請成功批核後,八達通APP 會通知你。如果有兩部NFC 機,可以即時在另一部電話的八達通APP啟動,唔使等收信都可以啟動。

實測用張過了期的711 SIM 係可以申請到自動增值同埋攞到回贈。

申請成功批核後,八達通APP 會通知你。如果 ...
tp380 發表於 2016-11-14 09:07

老老實實﹐7仔八達通sim申請自動增值﹐我覺得幾無謂 (除左呃銀行迎新獎償)

事關張7仔sim都停了台﹐除了八達通功能外﹐乜用都無。
即係﹐你一定要用雙sim手機才用得著。

這個情況﹐倒不如為一張普通的八達通卡申請自動增值﹐再配合額外一部支援OePay 的手機﹐過數入手機八達通sim。

至於上機sim﹐真係自己考慮你會唔會短時間內轉台換sim卡。
一旦要換sim﹐係一個煩事。

PS. 小弟都係上台八達通sim﹐都係借另一部NFC 手機及OePay 由一張普通八達通卡(附自動增值)﹐自己為八達通sim增值。

老老實實﹐7仔八達通sim申請自動增值﹐我覺得幾無謂 (除左呃銀行迎新獎償)

事關張7仔sim都停了台﹐ ...
peter_chan 發表於 2016-11-14 11:25

普通八達通都可以用Oepay增值?

普通八達通都可以用Oepay增值?
love2u 發表於 2016-11-14 13:30

只要係有9位數字(即有括號)的卡﹐已經可以用到﹐卡轉錢去OePay 或 Oepay轉錢去卡﹐點玩都得。

即係用到官方apps check到交易紀錄的八達通卡便可。

不過﹐OePay 每次新增登記八達通都要24小時才可生效。

示範影片 : https://youtu.be/RO_lZDzddPg?t=43s

事關張7仔sim都停了台﹐ ...
peter_chan 發表於 2016-11-14 11:25

主旨的確係為咗自動增值的迎新。
同埋如果有雙卡機,唔使經 OEPAY  多一重過數手續。對於唔係好留意餘額的人,唔使記住幾時要手動增值。
仲有,用停了台的SIM,唔使迫住用CSL~ 仲可以慳50蚊按金。

脷伸︰我自己呢張八達通 SIM 主旨係食迎新,張卡有自動增值但我自己主要都係用另外回贈較高的自動增值八達通,經OEPAY同呢張SIM 增值。

只要係有9位數字(即有括號)的卡﹐已經可以用到﹐卡轉錢去OePay 或 Oepay轉錢去卡﹐點玩都得。

即係用到 ...
peter_chan 發表於 2016-11-14 13:54

我有兩張八達通,一張有自動增值#1,一張無#2,咁我登記Oepay之後就可以幫#2增值??

我有兩張八達通,一張有自動增值#1,一張無#2,咁我登記Oepay之後就可以幫#2增值?? ...
love2u 發表於 2016-11-14 14:31

正確

只要2張於都在OePay 內登記﹐便可以2張卡互相過錢。

方法係在 #1 轉錢入 OePay﹐再在 OePay轉錢去 #2。

PS. 其實你當八達通sim只係一張巨型八達通便可﹐原來拍去另一部電話時﹐可以自動彈出八達通apps睇到balance&交易紀錄。
要過錢入八達通sim的方法係一樣的。

正確

只要2張於都在OePay 內登記﹐便可以2張卡互相過錢。

方法係在 #1 轉錢入 OePay﹐再在 OePay ...
peter_chan 發表於 2016-11-14 14:36

原來係咁,唔該ching
我仲以為要全部八達通登記自動增值先可以轉錢...
而家佢系統update唔接受新登記,等一陣再試下先