[教學] 大學生 廣州從化卡 2016年11月 上深圳實名認証遊記

是咁的 2016年11月21日 收到了一封來自中國移動的短訊
就是說 2016年11月24日 如果不再到中國移動門市實名認證的話就會被停機
即係話收唔到電話,sms等等
跟住就睇咗大家嘅發文自己就膽粗粗走咗上去深圳東門太陽大廈嗰間分店做實名認證
首先一入去就即刻去諮詢台,詢問有關實名認證同埋攞飛排隊
雖然間舖唔算多人,但係都等咗成兩個鐘
我前面有十六個人喺度等緊
喺度等嘅時候都見到好多有關實名認證嘅海報好強調就係話如果唔實名認證就一定會被停機
一等到嘅時候我即刻就話實名認證
好神奇地呢其實每一次去到資訊台或者去服務櫃檯都一定會問你你個電話係屬於邊個地區
咁我係廣州從化卡咁一定話係廣州啦
跟住之後呢其實佢本身個電話號碼都已經有一個預實名認證
即係話你網上面已經睇到個電話號碼已經實名認證咗
但係我又會見到有一封sms係話一定要實名認證否則就會被停機
咁我當然話自己要做實名認證並不是什麼轉名
因為張從化卡根本就唔知佢已登記嘅名字係乜嘢
咁就咁俾左張回鄉證佢登記咗之後呢好快就搞掂啦
咁由於將從化卡啦成日都會收到啲不明來歷嘅短信 亦都會有時無端端 有不明來電 所以驚佢會係複製卡
所以我就順便問佢可唔可以轉 nano sim
跟住佢同我講轉卡有風險如果轉卡失敗要返到廣州營業廳補返張卡咁
當時我唔怕叫佢轉 轉咗之後我依家係用到張新卡嘅
我諗轉咗新卡用唔到服務嘅機會係有但係都會好少
而且提提各位師兄,深圳嘅中國移動官方營業廳喺羅湖區只有東門嗰一間
福田亦都好似有兩間 所以一定要出發前check一check 間舖頭有冇執到
因為我之前爬過文見到嗰啲鋪頭有兩三間都執咗

我上次係東門換唔到3合1卡

是咁的 2016年11月21日 收到了一封來自中國移動的短訊
就是說 2016年11月24日 如果不再到中國移動門市實名 ...
hunterxxxyin 發表於 2016-11-23 23:29

C兄中國移動地址是否:
羅湖區東門解放路2001號東門太陽百貨1樓168 號(東門太陽百貨1樓東面)
搭地鐵羅寶線那個站落?到站後要行多久?
中移職員會有人講粵語?
P.S:已實名香港ID(國貿中移5月份)昨前日已收到短訊...(唔想去廣州辦)

回覆 3# wan091031

可能 要回鄉證? ID card 佢唔計?

東門果間排兩個鐘都叫快?國貿站近錢櫃KTV、優衣庫果邊有一間仲快

東門過天橋一落去咪國貿間中移囉
不過之前間間中移都 PMPS

回覆  wan091031

可能 要回鄉證? ID card 佢唔計?
iamgood2 發表於 2016-11-24 09:52

是咁的...5月份實名係香港ID...
所以要限期再辦"港澳居民來往內地通行證"

回覆 5# hkcslcmcc

你去國貿佢試完話做唔到。
東門先做到

東門一直都做到實名換卡,KEEP 住每個月都有朋友去做,唔知點解成日有人話換唔到卡。
專程上去整既就唔好怕排隊,周圍去第間試。
福民個間就一直只肯實名唔肯換。

東門一直都做到實名換卡,KEEP 住每個月都有朋友去做,唔知點解成日有人話換唔到卡。
專程上去整既就唔好怕排 ...
ming88017 發表於 2016-11-24 10:10

師兄請問有無福民實名果間個地址?